Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Στο «κυνήγι» των απλήρωτων τελών κυκλοφορίας

Στο «κυνήγι» όσων δεν προμηθεύτηκαν τα τέλη κυκλοφορίας βγαίνει η εφορία, η οποία στέλνει ειδοποιητήρια για όσους δεν προμηθεύτηκαν τα τέλη του 2010 αλλά και προηγούμενων ετών .

Περίπου 200.000 αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν την τελευταία διετία χωρίς το αυτοκόλλητο σήμα και την απόδειξη πληρωμής των τελών που βεβαιώνει την καταβολή τους.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.
‘Όσοι κάτοχοι οχημάτων δεν προμηθεύτηκαν τα τέλη θα πρέπει να προσκομίσουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν οφείλονται ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, στην περίπτωση αυτή απαιτείται να τηρηθούν οι διατυπώσεις για την έγκυρη επίδοση της πρόσκλησης, δεδομένου ότι, μετά την ενημέρωση του φορολογουμένου και την παροχή των απόψεών του, είναι νόμιμη η σύνταξη του προστίμου και η ταμειακή βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών.
Τα πρόστιμα
• Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα τύπου τζιπ:
α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.
β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
γ) Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ πρόστιμο που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου αυτού.
δ) Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με το ένα δεύτερο (1/2) των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος, πλην της περίπτωσης που τα αναλογούντα τέλη είναι κατώτερα των 30 ευρώ, οπότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου