Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ζημίες από χαλάζι σε δενδροκαλλιέργειες, καπνά κι αμπέλια

ΣΕ ΕΟΡΔΑΙΑ, ΒΕΛΒΕΝΤΟ, ΡΟΔΙΑΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Σοβαρές ζημίες προξένησε σε καλλιέργειες το χαλάζι που έπεσε την προηγούμενη Παρασκευή σε περιοχές της Εορδαίας, όπως τους Πύργους και τα Κομνηνά, καθώς επίσης στο Βελβεντό και στη Ροδιανή, ενώ ζημίες μετρούν και οι παραγωγοί σε περιοχές της Καστοριάς όπως το Μαυροχώρι, την Πολκάρπη και την Κορησσό, αλλά και στο Πολυδένδρι Γρεβενών και την ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών.
Σύμφωνα με τις αναγγελίες και τα τηλεφωνήματα που έγιναν στον ΕΛΓΑ Κοζάνης, οι ζημίες στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης εντοπίζονται σε μηλοκαλλιέργειες στο Βελβεντό, κυρίως στα ροδάκινα που βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής, ενώ το χαλάζι που έπεσε και στη Ροδιανή Κοζάνης έπληξε επίσης δενδροκαλλιέργειες, όπως δήλωσε στον «Π» ο αναπλ. του προϊσταμένου του ΕΛΓΑ- τμηματάρχης Εφαρμογών και Μελετών του ΕΛΓΑ Κοζάνης Πέτρος Τσαχουρίδης.
Ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ επιβεβαίωσε μάλιστα την είδηση κατοίκων της Ανατολικής Εορδαίας, ότι ζημίες από το χαλάζι μετρούν και περιοχές της Εορδαίας, όπως οι τοπικές κοινότητες Πύργων και Κομνηνών της δημοτικής ενότητας Βερμίου, λέγοντας ότι στους μεν Πύργους έχουν πληγεί από το χαλάζι μηλοκαλλιέργειες, ενώ σύμφωνα με αναγγελίες και τηλεφωνήματα που έγιναν στον ΕΛΓΑ από παραγωγούς των Κομνηνών εντοπίζονται ζημίες και καλλιέργειες με καπνά και σε αμπέλια.
Στις περιοχές Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης Καστοριάς, όπως και στην Κορησσό, το χαλάζι προξένησε ζημίες σε μηλοκαλλιέργειες αλλά και σε καλλιέργειες με ντομάτες και άλλα είδη κηπευτικών, ενώ στα Γρεβενά το χαλάζι έπληξε επίσης μηλοκαλλιέργειες και αμπέλια τόσο σε αγροτικές των Γρεβενών όσο και στο Πολύδενδρο Γρεβενών.
Ο κ. Τσαχουρίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αναγγελίες ζημιών από την περιοχή της Φλώρινας, όπου ωστόσο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαν προκληθεί ζημίες από χαλαζόπτωση στην περιοχή Μανιάκι Φλώρινας.
Ο κ. Τσαχουρίδης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για το ύψος των ζημιών των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από το χαλάζι, καθώς οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημίες από το χαλάζι πρέπει να κάνουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις- αιτήσεις προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι από γεωπόνους του ΕΛΓΑ εντός 12 ημερών.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου