Οι επεξηγηματικές δηλώσεις του στελέχους της S&P ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις των άλλων δύο αμερικανικών οίκων αξιολόγησης που έχουν ξεκαθαρίσει ότι η μετακύλιση (rollover) ή ανταλλαγή (swap) ομολόγων σημαίνει ότι η χώρα που εκδίδει τους τίτλους (στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα) βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Η οπτική αυτή αντικατοπτρίζει την άρνηση των τριών οίκων αξιολόγησης να δεχτούν τον «εθελοντικό χαρακτήρα» της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της επικεφαλής του ίδιου οίκου για την Γαλλία, Κάρολ Σιρού στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στο άμεσο μέλλον ενώ υπογράμμισε ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτή της Ελλάδας «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι οι ιδιώτες συμμετέχουν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση του χρέους».
«Όταν μία χώρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση και οι δυσκολίες της είναι γνωστές, οι πιστωτές της δεν είναι εθελοντές. Κάθε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές επί του συμβολαίου (που έχουν συνάψει) αποτελεί ντε φάκτο καταναγκασμό» τόνισε η ίδια.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα σχέδια εξαγοράς χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέφυγε να προβλέψει την πιθανή αξιολόγηση λέγοντας ότι η Standard & Poor’s «δεν αξιολογεί ιδέες, αλλά μόνο συγκεκριμένες προτάσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου