Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Πυραυλική επίθεση υπέστη η Κύπρος???

Γράφει ο Άδωνις Παλληκαρίδης

Δεν μπορούσε μόνο η πυρίτιδα να κάνει τόσο κακό. Οι ειδικοί από την Ελλάδα έφυγαν με απορίες. Η έκρηξη που σημειώθηκε ήταν τριπλή.
Τους πυραύλους που προορίζονταν να πλήξουν τη φίλη χώρα του Ισραήλ, δέχθηκε η Κύπρος και πλήρωσε βαρύ τίμημα με την....
απώλεια τόσων ζωών και την καταστροφή του κεντρικού ηλεκτρικού της σταθμού σε στρατηγικό χώρο.
Οι Ελλαδίτες ειδικοί που αναχώρησαν χθες για την Αθήνα όπου θα συντάξουν την έκθεσή τους και θα διασταυρώσουν τις πληροφορίες που συνέλεξαν με συναδέλφους τους στο ΝΑΤΟ, μελετούν ακόμη τις συνθήκες και δεν διατείνονται ότι σχημάτισαν ασφαλή γνώμη ότι επρόκειτο μόνο για έκρηξη πυρίτιδας. Από στρατιωτικούς κύκλους της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και αποστράτους ανώτατους αξιωματικούς όπως ο Αντρέας Πενταράς, ο Γιώργος Προκοπίου και άλλοι εκφράζονται φόβοι ότι..
στα 98 κιβώτια που κατασχέθηκαν από το πλοίο «Μόνχεγκορσκ» υπήρχε και άλλο επικίνδυνο υλικό που δεν καταγράφετο στο δελτίο μεταφοράς του πλοίου.
Η κολοσσιαία δύναμη της έκρηξης, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Λόλιο, διευθυντή τουΚέντρου Ελέγχου Οπλικών Συστημάτων της Ελλάδας, είναι η μεγαλύτερη συμβατική έκρηξη στον κόσμο. Το τεράστιο ωστικό κύμα, η δημιουργία κενού αέρος, η κατάσταση των τραυμάτων στους νεκρούς και τους τραυματίες, η συμπεριφορά των κτιρίων σε μια ευρύτατη ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, πιστοποιεί ότι επρόκειτο για έκρηξη μεγατόνων.
Να κληθούν επειγόντως ειδικοί
Ο Αντρέας Πενταράς ζητεί να μετακληθούν αμέσως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ειδικοί για να μετρήσουν τις συνέπειες από τυχόν ραδιενεργά κατάλοιπααπό τις ράβδους απεμπλουτισμένου ουρανίου. Μακάρι να μην υπήρχαν τέτοια απαγορευμένα υλικά, εξηγεί, γιατί η καταστροφή θα είναι πλήρης. Στο χώρο της έκρηξης ωστόσο υπάρχει ύποπτο υλικό που περισυνελέγη για έλεγχο. Ράβδοι συμπιεσμένου μετάλλου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αντιαρματικών ρουκετών, διασκορπίστηκαν στη σκηνή της έκρηξης και στη θάλασσα.
Ανάλογο υλικό χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο πόλεμου του Κόλπου και απαγορεύτηκε γιατί τα πληρώματα αρρώστησαν σε κατοπινό στάδιο με σοβαρές παθήσεις.
Η ευχή των ειδικών είναι να μην είναι εμπλουτισμένο αυτό το υλικό και να είναι απλά σωλήνες κατασκευής ρουκετών τις οποίες χρησιμοποιεί η Χεσπολάχ στις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ. Όλο το υλικό προερχόταν από το Ιράν και είχε προορισμό τα εργοστάσια κατασκευής όπλων στη Συρία. Εκεί θα γινόταν η συναρμολόγηση και η γόμωση των ρουκετών. Αυτές οι γομώσεις βέβαια υπήρχαν πολύ πιθανόν στο υλικό σε κασόνια που δεν ανοίκτηκαν στον έλεγχο.
Στα 98 κιβώτια περικλείετο ο θάνατος και είχε το δικαίωμα εξαρχής η Κύπρος να ζητήσει από πιο μεγάλες και ισχυρές χώρες να πάρουν το υλικό και να το καταστρέψουν.
Στο χειρισμό της υπόθεσης δεν υπήρξε καμία σοφία παραμόνο κατά συρροή σφάλματα χειρισμών εξαρχής.
Κακός έλεγχος
Ασφαλείς πληροφορίες από ανώτατη πηγή της Αστυνομίας αναφέρουν ότι από τα 98 μεταλλικά κοντέινερ ανοίχτηκαν στην προβλήτα της Λεμεσού μόνο τα 23. Από αυτά ελαμβάνετο μικρό δείγμα κιβωτίων και τα κιβώτια έκλειναν ως ελεχθέντα. Στα κιβώτια που ανοίκτηκαν στην παρουσία αξιωματικών και ειδικών του ΓΕΕΦδιαπιστώθηκε ότι πράγματι υπήρχε πυρίτιδα, κάλυκες σφαιρών, γομώσεις και σωλήνες κατασκευής ρουκετών. Στον επιτόπιο έλεγχο και με τη σπουδή που απαιτείτο για λύσεις και μεταφορά του επικίνδυνου υλικού, όλα έγιναν με πίεση χρόνου. Τα κοντέινερ φορτώθηκαν σε πλατφόρμες και διαμέσου του αυτοκινητόδρομου μεταφέρθηκαν στο χώρο που ασφαλτώθηκε προηγουμένως. Τοποθετήθηκαν όπως τα άδεια κοντέινερ του λιμανιού που περιείχαν αθώα εμπορεύματα. Το σίγουρο είναι ότι δεν άνοιξαν όλα τα κιβώτια για να ελεγχθεί όλο το υλικό.
Οι αφέλειες
Επεδείχθη εμπιστοσύνη στη δήλωση του πλοιάρχου και στις εξηγήσεις της Συρίας. Παραγνωρίστηκε ότι η χώρα αυτή βρίσκεται σε εμπόλεμη σχέση με το Ισραήλ και ότι οι ομάδες που κτυπούν το Ισραήλ εξοπλίζονται από τη Συρία και το Ιράν. Στα άλλα κοντέινερ που δεν άνοιξαν πολύ πιθανόν να υπήρχε πιο επικίνδυνο υλικό. Όπως για παράδειγμα, θερμοβαρικά όπλα που προκαλούν κενό με αποτέλεσμα το θάνατο των πληρωμάτων των αρμάτων χωρίς κατ’ ανάγκη να υπάρξει διάτρηση του κέλυφους.
Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν τα ευρήματα στον βομβαρδισμένο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό με άθικτους τους εξωτερικούς τοίχους και με διαλυμένο το εσωτερικό ως τα υλικά να ωθήθηκαν προς τα έξω. Υπήρξε κενό αέρος από τα συγκεκριμένα υλικά και η ύλη κινήθηκε προς τα έξω για να καλυφθεί το κενό. Την ίδια ώρα την κτυπούσε άλλο ωστικό κύμα.
Στα ευρήματα της περιοχής υπάρχουν κομμάτια από συμπιεσμένο μέταλλο κατάλληλο για να ενισχύσει τις γομώσεις των ρουκετών. Η έκρηξη αυτών των μικρών πυραύλων προκαλεί ρήξη ακόμη και στο ατσάλι λόγω της σύστασης των γομώσεων.
Η Κύπρος όλη προσεύχεται για τα θύματά της την ίδια ώρα που προσεύχεται το κακό να περιοριστεί μέχρις εδώ.
Δηλαδή να βρεθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειαςστην ατμόσφαιρα και ότι επρόκειτο για συμβατική κολοσσιαία έκρηξη.
Τα τραύματα των θυμάτων
Οι πληγές στους πνεύμονες των τραυματιών και τα άλλα εσωτερικά τους τραύματα προκαλούν φόβους ότι η έκρηξη δεν ήταν αυστηρά συμβατική.
Το κενό αέρος και το τεράστιο ωστικό κύμα συνυπήρξαν σε δράση. Η έκρηξη που ακούστηκε πρώτη πυροδότησε σε αλληλουχία τις άλλες δύο που ακολούθησαν. Ήταν η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή από το 1974, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής στη δήλωσή του στο κοινοβούλιο.
Αυτό το υλικό αν εκρήγνυτο στο λιμάνι Λεμεσού δεν θα είχε μείνει τίποτε όρθιο.
Βέβαια αυτό για το οποίο συγκλίνουν οι έρευνες, είναι ότι την πυροδότηση των διαδοχικών εκρήξεων προκάλεσαν οι μικροεκρήξεις της πυρίτιδας που υπέστη αλλοίωση λόγω της έκθεσής της σε συνθήκες καύσωνα. [Σημερινή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου