Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ιδρύεται Τράπεζα Οστικών Μοσχευμάτων

 
 
 
Ιδρύεται Τράπεζα Οστικών ΜοσχευμάτωνΤην ίδρυση Τράπεζας Οστικών Μοσχευμάτων, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Στόχος του υπουργείου είναι να βάλει τέλος στις υπερτιμολογήσεις αλλά και στην κατάχρηση μοσχευμάτων. Σε φάκελο, ο οποίος βρίσκεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, καταγγέλλεται χειρουργός ο οποίος παρήγγειλε μοσχεύματα αξίας 70.000 ευρώ, τη στιγμή που το κόστος του χειρουργείου δεν ξεπερνά τα 8.000 ευρώ.
Η δημιουργία της Τράπεζας θα κοστίσει 720.000 ευρώ και το επόμενο έτος θα μπορεί να καλύπτει το 100% των αναγκών των δημοσίων νοσοκομείων ενώ από το 2013 να προμηθεύει μοσχεύματα και στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου υπάρχουν ήδη έλληνες επιστήμονες οι οποίοι εκπαιδεύονται από ειδικούς του εξωτερικού.
Ωστόσο, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Αρης Μουσιώνης, υπεύθυνος για όλα τα ορθοπεδικά και ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας, δήλωσε ότι ήδη έχει περιοριστεί το «φαγοπότι» της κατάχρησης μοσχευμάτων, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
Στοιχεία μελέτης για το «ΚΑΤ» δείχνουν ότι το 2009 πραγματοποιήθηκαν 7.157 επεμβάσεις οι οποίες στοίχισαν 18,1 εκατομμύρια ευρώ σε οστικά μοσχεύματα. Το 2010 αν και αυξήθηκαν οι αντίστοιχες επεμβάσεις, τα μοσχεύματα κόστισαν 9,3 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011 η μείωση στις δαπάνες έως σήμερα φτάνει το 82,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου