Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Μετά τη Δανία, σύνορα έστησε και η Νορβηγία

Μετά τη Δανία και η Νορβηγία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Σουηδία, εντείνοντας τον προβληματισμό όσων ανησυχούν για το μέλλον της Συνθήκης του Σένγκεν.
Οπως ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν ήδη ξεκινήσει αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι στη μεθοριακή ζώνη του Σβίνεζουντ, ενώ στην περιοχή υπάρχει έντονη κινητικότητα της....
αστυνομίας, «ακόμη κι αν αυτή δεν εντοπίζεται ακριβώς στα σύνορα». Οπως δήλωσε ο Νορβηγός ΥΠΕΞ Κνουτ Στόρμπεργκετ, στόχος τής εν λόγω κίνησης, η οποία έχει ήδη «καλά αποτελέσματα», είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι όλα τα νέα μέτρα «είναι συμβατά με τη Συνθήκη του Σένγκεν». Η ανακοίνωση της Νορβηγίας, που ανήκει στον Χώρο Σένγκεν αλλά όχι στην Ε.Ε., ήρθε μία μόλις μέρα μετά την ανάπτυξη 50 Δανών τελωνειακών στα σύνορα με τη Γερμανία και τη Σουηδία, στο πλαίσιο του σχεδίου της Κοπεγχάγης να επανεισαγάγει σταδιακά μέχρι το 2014 μόνιμους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της. Η απόφαση αυτή προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία και στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να θέτει τη Δανία υπό επιτήρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου