Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Μπιφτέκια του... σωλήνα στο πιάτο μας

Μπιφτέκια από το εργαστήριο κατευθείαν στο τραπέζι μας σχεδιάζουν να μας προσφέρουν oλλανδοί επιστήμονες προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να λύσουν το φαινόμενο της επισιτιστικής κρίσης. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ ισχυρίζεται ότι το εργαστηριακό κρέας αποτελεί τη μοναδική λύση για τη σίτιση του πληθυσμού παγκοσμίως.Οι έρευνες μάλιστα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα μπιφτέκια τους σωλήνα θα πωλούνται στην αγορά σε λιγότερο από δέκα χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη για την ασφάλεια αυτών των τροφίμων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κρέας θα έχει τη γεύση των χτενιών της θάλασσας. Αυτό συμβαίνει γιατί το τεχνητό κρέας υπολείπεται σε πρωτεΐνες από το κανονικό κρέας κατά 20%. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες αναζητούν εθελοντές που θα δοκιμάσουν το κρέας του σωλήνα προκειμένου να προβούν στις ανάλογες γευστικές βελτιώσεις.

«Σε αυτό το στάδιο έρευνας, αυτά τα τρόφιμα σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση και μια δεκαετία δεν αρκεί για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους», σχολιάζει στη Real planet ο καθηγητής Χημείας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Αθανάσιος Κουτίνας.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του ολλανδικού προγράμματος, ο βιολόγος Μαρκ Ποστ υποστηρίζει ότι η παραγωγή κρέατος στον εργαστηριακό σωλήνα αποτελεί μια «πράσινη» λύση, καθώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων που παράγονται από την κτηνοτροφία κατά 95%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου