Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Έρχεται μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% στις επιχειρήσεις - "Θα μειωθούν συντελεστές του ΦΠΑ"

Με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Παντελής Οικονόμου προαναγγέλλει αλλαγές στη φορολογική πολιτική τονίζοντας ότι... οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθούν. "Το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο, αλλά θα ανατραπούν οι παραλογισμοί όπου υπάρχουν. Ειδικά για την εστίαση, προσωπικά διαφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλού θα μειωθούν οι συντελεστές και αλλού όχι”, δηλώνει ο υπουργός σε συνέντευξή του, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επανορθώσει τις αδικίες του εφαρμοστικού και θα εκλογικεύσει και θα απλοποιήσει τη φορολογία, ενώ αναφέρει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς έχει πολύ ισχυρές αντιστάσεις και χρηματοδοτεί στρατούς και προσθέτει «δεν έχω άλλη επιλογή από το να αναμετρηθώ με τη φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή είναι το μόνο στοίχημα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών τονίζει ακόμη ότι “η δική μου δουλειά είναι να βρώ λεφτά χωρίς να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία» ενώ σημειώνει ότι «με το μεσοπρόθεσμο θα βγούμε ομαλά από το μνημόνιο χωρίς στάση πληρωμών”.

Προηγούμενο Σχόλιο Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και απόρροια των δηλώσεων και αυτών που αναφέρονται μέσα στο μνημόνιο, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 15%, αλλά και τη συνολική αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, με κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, σημαντικές αλλαγές σχεδιάζονται και για τα φυσικά πρόσωπα από το 2012, με μικρότερες εκπτώσεις φόρου και με τις φοροαπαλλαγές να χορηγούνται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια. Μάλιστα το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μειώσει το κόστος που έχει ο προϋπολογισμός από τις φοροαπαλλαγές κατά 50%, στα 4δις ευρώ από 8δις ευρώ φέτος.

Θυμίζουμε ότι χθες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονομικών, οι μεγάλοι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου οικονομικών. Οι οφειλέτες θα εντοπιστούν από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων και θα εξεταστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, ανοίγοντας έτσι πλέον το δρόμο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Αυτό αποφασίστηκε σε νέα ευρεία σύσκεψη -την τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες μέρες- που έγινε με θέμα την υστέρηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την διαμόρφωση νέων μηχανισμών που θα διευκολύνουν στην επιτάχυνση του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει το σχέδιό του για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου