Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Καλλιεργήθηκε το πρώτο εμφύτευμα βλαστοκυττάρου σε εργαστήριο – ο ασθενής λαμβάνει ένα ακριβές αντίγραφο της τραχείας του

Ένας άνδρας αναρρώνει μετά την επέμβαση εμφύτευσης τραχείας που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου σε εργαστήριο. 

Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη ανθρώπινου οργάνου σε εργαστήριο και αποτελεί παγκόσμιο γεγονός.

Η συνθετική τραχεία δημιουργήθηκε από τα βλαστοκύτταρα του 36χρονου ασθενούς σε ένα τεχνητό καλούπι. 

Βρετανοί επιστήμονες συνέβαλαν στο σχεδιασμό και στην κατασκευή της δομής για ένα ακριβές αντίγραφο της πρωτότυπης τραχείας του ασθενούς.

Η χρήση του καλουπιού σημαίνει πως οι ασθενείς δε χρειάζεται να μπαίνουν σε λίστα αναμονής για συμβατό δότη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά παιδιά για τα οποία ο δότης τραχείας είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί. 

Ο ασθενής, ένας αφρικανός φοιτητής που ζει στην Ισλανδία, υπέφερε από μία απειλητική μορφή καρκίνου για την τραχεία του. Ο πρωτοπόρος Ισπανός καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής PaoloMacchiarini καθοδήγησε την επιχείρηση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Ο καθηγητής AlexanderSeifalianαπό το UniversityCollegeτου Λονδίνου, συνεργάστηκε με τον Macchiarini για τη παραγωγή του καλουπιού της συνθετικής τραχείας. Το σχήμα Υ δημιουργήθηκε από ένα πλαστικό που μοιάζει με νανοσύνθετο πολυμερές υλικό που αποτελείται από μικροσκοπικά δομικά στοιχεία. 

Το υλικό αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον καθηγητή Seifalian

Για την καθοδήγηση της εργασίας, ελήφθησαν εικόνες από ηλεκτρονική σάρωση από την κατεστραμμένη τραχεία του ασθενούς. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ενός καλουπιού για τη νανοσύνθετη δομή.

Το καλούπι εστάλη στη Σουηδία όπου φυτεύτηκε με βλαστοκύτταρα. Η παρασκευασμένη τραχεία τοποθετήθηκε σε έναν βιοαντιδραστήρα, μία συσκευή που παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για ανάπτυξη. 

Δύο ημέρες αργότερα, τα βλαστικά κύτταρα είχαν εξελιχθεί σε κύτταρα τραχείας, έτοιμα προς μεταμόσχευση. Το όργανο, χτίστηκε από κύτταρα του ιδίου του ασθενούς, οπότε δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για απόρριψη από το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ο καθηγητής Seifalian δήλωσε «Η διαδικασία αυτή είναι διαφορετική καθώς είναι η πρώτη φορά που μία συνθετική τραχεία δημιουργημένη από γενετική μηχανική έχει ολοκληρωθεί και μεταμοσχευθεί με επιτυχία, καθιστώντας την ένα σημαντικό ορόσημο στην αναγεννητική ιατρική.»

Ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου