Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Εξαφανίζονται τα έντομα από τον πλανήτη

Μας ενοχλούν με την παρουσία τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Κι όμως, είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια ραγδαία μείωση -παγκοσμίως- των εντόμων, με ότι αυτό σημαίνει για την ισορροπία του οικοσυστήματος.
Όπως σημειώνουν και τα Νέα, οι επιστήμονες και οι αναλυτές των δεδομένων είναι αρκετά ανήσυχοι με τις κλιματικές αλλαγές, καθώς πέραν των υπόλοιπων ζητημάτων που δημιουργούν στον πλανήτη, θα προκαλέσουν και ένα καίριο πλήγμα στις αποικίες των εντόμων και στην παραγωγική τους δυνατότητα.
Τα πολύ ψυχρά και ζεστά κλίματα και η γενικότερη απορρύθμιση της θερμοκρασίας (έντονο κρύο και παρατεταμένος καύσωνας) επηρεάζει άμεσα τα έντομα που είναι ψυχρόαιμα. Ερευνητές από την Αυστραλία και της Δανίας, λειτουργώντας από κοινού κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα που μόνο ανησυχητικά μπορούν να είναι για το περιβάλλον.
Σύμφωνα με αυτά, αν συνεχιστούν αυτές οι έντονες αλλαγές στο κλίμα, είναι σφόδρα πιθανό τα επόμενα 100 χρόνια, η παραγωγική δυνατότητα των εντόμων να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό, με άμεση συνέπεια τη σταδιακή εξαφάνισή τους.
Όπως σημειώνουν, πολλά από τα είδη εντόμων τις επόμενες δεκαετίες θα εξαφανιστούν. Ειδικότερα υπάρχουν τουλάχιστον 10 είδη φρουτόμυγας που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση.
Η μελέτη των ειδικών δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Global Change Biology».

apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου