Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014, ο Δήμος Εορδαίας με πρωτοβουλία του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για θέματα υγείας, γιατρού, γαστρεντερολόγου κ. Νικόλαου Ελευθεριάδη, οργάνωσε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ-ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ».           Εισηγητές ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και Πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος κ. Απόστολος Ι. Χατζητόλιος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος. Σαββόπουλος, και ο συντοπίτης μας, Επεμβατικός Καρδιολόγος, από την Ιδιωτική Κλινική EUROMEDICA-Κυανός Σταυρός Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Γραΐδης.
          Το μήνυμα ήταν άθληση και μεσογειακή διατροφή, καλή ενημέρωση και παρακολούθηση της υγείας μας.
          O κ. Ελευθεριάδης ως γενικός συντονιστής στην εισήγησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η επιστήμη είναι όπως η άθληση εάν την αφήσεις σε αφήνει, θέλει συνεχή, δια βίου ενημέρωση και εκπαίδευση».
          Όπως ο  ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, την τελευταία τριετία, επέλεξε να ξεφύγει από τα στενά όρια της Πόλης του, στην οποία ζει και εργάζεται ως Ιατρός στο Ιδιωτικό επάγγελμα, τα τελευταία 10 έτη, και να ενταχθεί στην πρωτοποριακή Ιαπωνική ιατρική ομάδα του παγκοσμίου φήμης Πανεπιστημίου της Yokohama, της Ιαπωνίας, όπου και εκπαιδεύτηκε στις τελευταίες τεχνικές εξελίξεις στον  κλάδο του, τις οποίες και εφάρμοσε  με επιτυχία προς όφελος των Ελλήνων ασθενών του, ενώ συγχρόνως οργάνωσε την εφαρμογή των τεχνικών αυτών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στον Ελλαδικό Χώρο.        Συγχρόνως ανέφερε, ότι η ιδέα της παρούσας εκδήλωσης ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, όταν αντιπροσωπεύοντας το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, σε Παγκόσμιο Συνέδριο στην Washington- Η.Π.Α. παρατήρησε μαζί με άλλους Έλληνες συναδέλφους του την παρουσία φορητών απινιδωτών στο αεροδρόμιο ανά 100 μέτρα για την άμεση επί τόπου αντιμετώπιση αιφνιδίου καρδιαγγειακού επεισοδίου.
          Ο κ. Χρήστος Γραίδης, σε συνεργασία με τον κ. Ελευθεριάδη,  κατέθεσαν τη γνώση και την εμπειρία τους στην ημερίδα καθώς και την πρόταση τοποθέτησης απινιδωτών στην πόλη της Πτολεμαΐδας, οι οποίοι με απλούς χειρισμούς μπορούν στα πρώτα 10 λεπτά να σώσουν ανθρώπους από ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο.
Οι δυο απινιδώτες ήταν δώρο της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος μετά από πρόταση του κ. Γραίδη και ο τρίτος αγοράστηκε από τον Δήμο. Τα σημεία που θα τοποθετηθούν είναι ένας στο γραφείο εθελοντισμού στη Λαϊκή Αγορά ,ένας στην Αστυνομία, που διανυκτερεύει όλη νύχτα, και ένας στο κολυμβητήριο στο γραφείο των ορειβατών.
Η τοποθέτηση απινιδωτών στο Δήμο είναι πανελλήνια πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί ένα μέρος του γενικότερου σχεδιασμού του Δήμου στα θέματα υγείας, που περιλαμβάνει:
- Την οργάνωση των αγροτικών ιατρείων
-Την προσπάθεια να υπάρχουν αγροτικοί ιατροί σε όλα τα αγροτικά ιατρεία διότι παρατηρούνται συχνά ελλείψεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα
-Την στήριξη του Περιφερειακού Ιατρείου Πτολεμαΐδας
-Την προσπάθεια εξασφάλισης χώρου για την στέγαση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Πτολεμαΐδα
-Την στήριξη για την οργάνωση  Ενιαίου Υγειονομικού Συστήματος  Πτολεμαΐδας με την έρευνα για την παραχώρηση δημοτικού κτιρίου
-Τη διαρκή στήριξη του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, το οποίο μέσα από τους αγώνες της Δημοτικής Αρχής και τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή του κόσμου στις απερίγραπτα μεγάλες και μοναδικές συγκεντρώσεις στήριξης του Νοσοκομείου κατάφερε να διατηρήσει τη λειτουργία του συνόλου των κλινικών, βέβαια  συχνά με οριακή επάρκεια. Η λειτουργία του Νοσοκομείου αδιαμφισβήτητα  στηρίζεται και στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, στους αφανείς ήρωες, οι οποίοι σχεδόν όλοι δεν παίρνουν ούτε τις άδειες που δικαιούνται για να μην αφήσουν κενά στο Νοσοκομείο και στους συμπολίτες μας.
-Τέλος, η επέκταση του Νοσοκομείου που δημοπρατήθηκε το 2013 , προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, είναι ένα ακόμα θετικό βήμα στην εξασφάλιση της διατήρησης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου ως του μεγαλύτερου και πληρέστερου Νοσοκομείου της Δυτικής Μακεδονίας
   Ο κ. Ελευθεριάδης έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας πως όποιος ασχολείται με τα κοινά  και την υγεία πρέπει σαν σκοπό του να έχει την προσφορά στον τόπο και στο συνάνθρωπο με γνώμονα την αγάπη και την ανιδιοτέλεια χωρίς σκοπιμότητες και συμφέροντα και αυτό να το αποδεικνύει καθημερινά με το παράδειγμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου