Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Μειώσεις μέχρι και 7,5% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2014!

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΩ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ "ΚΟΙΜΑΤΑΙ"
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση Α.Σαμαρά θα κόψει συντάξεις  μέσω του νέου συστήματος παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), το οποίο θα εφαρμοστεί, για πρώτη φορά με την πληρωμή των συντάξεων του Φεβρουαρίου, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014. Το σόκ του "κοψίματος" αναμένεται να κυμανθεί από 27 έως και 200 ευρώ,
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ουσιαστικά τα μηνιαία καθαρά ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που θα λαμβάνουν από τον Φεβρουάριο πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα είναι μειωμένα κατά 2,8% έως και 7,5%(!), εξαιτίας της εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, που προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).
Εν ολίγοις, με τις διατάξεις Στουρνάρα μειώνονται εκ νέου οι συντάξεις, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Έτσι, πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν στο τέλος Φεβρουαρίου μειωμένη τη σύνταξή τους από 54 έως 400 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα αφορούν τους δύο πρώτους μήνες του 2014, δηλαδή σε μηνιαία βάση θα κυμαίνονται από 27 έως 200 ευρώ. Θα οφείλονται δε στην αναδρομική από 1/1/14 εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις οποίες προβλέπεται νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού των μηνιαών κρατήσεων ΦΜΥ για όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.
Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις ΦΜΥ υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του.
Για τις κύριες συντάξεις, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων ΦΜΥ γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συντάξιούχων, δηλαδή με συντελεστές 22%, 32% και 42%.
Για τις επικουρικές συντάξεις και τα λοιπά βοηθήματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από ταμεία επικουρικά, αρωγής κλπ ίσχυε άλλη, ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού ΦΜΥ με πολύ πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%.
Από 1/1/14, τίθενται πλέον σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο ΦΜΥ που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32% και 42%. Ουσιαστικά καταργείται η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων ΦΜΥ για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία προέβλεπε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15% και ορίζεται ότι στις επικουρικές συντάξεις θα αθροίζονται με τις κύριες και θα υπόκεινται κι αυτές σε παρακράτηση με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%.
Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους απόμαχους της ζωής τους ίδιους που ψήφισαν και στήριξαν τα δύο κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, ότι δεν θα προχωρήσουν σε νέες μειώσεις συντάξεων.
Με αυτούς όμως δεν υπάρχει ποτέ σιγουριά. Κάνουν ότι θέλουν και αλλάζουν το νόημα των λέξεων. Απλά δεν τα λένε "νέα μέτρα", δεν ανακοινώνονται ως περικοπές, και περνάνε αθόρυβα στην κοινωνία, η οποία όταν τα πα΄ρει "χαμπάρι" είναι πλέον πολύ αργά να αντιδράσει, το μόνο που μπορέι να κάνει έιναι να βριζει στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου