Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σκόπια: Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αποδέχεται το όνομα ‘Άνω Μακεδονία’

«Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η θέση του SDSM ακολουθεί την ελληνική πρόταση»

Οκτώβριος 8,2013.

Ο Λιούμπομιρ Φερσκόσκι (Љубомир Фрчкоски), ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, υποστηριζόμενος από τον Τσερβένκοφσκι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος –SDSM, υποστήριξε  την πρόταση για αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Νέα Μακεδονία».


Στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε ο πολιτικός αναλυτής Ντιμίταρ Μίρτσεφ (Димитар Мирчев) ο οποίος τόνισε ότι είναι σκανδαλώδες το γεγονός καθώς ένα κόμμα φιλοδοξεί να έρθει στην εξουσία, προτάσσει θέσεις παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας. 

«Η αλλαγή του ονόματος θα πρέπει να γίνει με τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας και ως εκ τούτου θα επέλθει μια πλήρης αλλαγή της ταυτότητας.

Είναι αναμενόμενο να λάβουμε τέτοια αιτήματα από το νότιο γείτονά μας, αλλά η ανησυχία μας είναι που τέτοιες απόψεις έχει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, καθώς ο Φερσκόσκι είπε ότι το κλειδί για τη χώρα μας είναι η «Άνω Μακεδονία».

Και θα συνεχίσει:

«Κάθε όνομα πριν από τη λέξη Μακεδονία θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά και στο έθνος και στην ταυτότητα. Όλες αυτές οι προτάσεις για τα επίθετα, στην πραγματικότητα είναι ελληνικές προτάσεις: Βόρεια, Βαρδάρσκα, Άνω κ.ο.κ. Δεν πιστεύουμε ότι ο λαός θα αποδεχθεί μια τέτοια λύση» είπε ο Μίρτσεφ.

Σε πολλούς αναλυτές που απευθυνθήκαμε –γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα- λάβαμε την άποψη ότι υπάρχει σύγχυση σε έναν άνθρωπο ο οποίος κάποτε αγωνίστηκε να γίνει αρχηγός του κράτους. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι  αυτή είναι και η στάση του SDSM.

Ο αναλυτής Ίβιτσα Μποτσέφσκι (Ивица Боцевски) υπενθύμισε τις αλλαγές  γνώμης που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Φερσκόφσκι σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. «Οι αλλαγές των θέσεων του κατά τις δηλώσεις του είναι πιο συχνές από ό, τι αλλάζει τις κάλτσες του», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν γνωρίζω προσωπικά τη δήλωση της ομιλίας του Φερσκόσκι για την ‘Άνω Μακεδονία’,  ή για ‘Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας’, πιστεύω ότι όποιος διαπραγματεύεται το όνομα της χώρας γενικά είναι προδότης, ειδικά μετά από την αναγνώριση του ονόματός μας από τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε Μποτσέφσκι.

 Πρόσθεσε, ακόμη, ο ίδιος, ο οποίος ανήκει το κυβερνητικό στρατόπεδο του Γκρούεφσκι, ότι το SDSM θα επιστρέψει στην εξουσία μόνο σε περίπτωση ξένης πολιτικής επέμβασης, για  να αλλάξει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα  αυτής της παρέμβασης, σημειώνει το Παλς 24.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου