Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τίτλοι τέλους στα τεκμήρια για μισθωτούς - συνταξιούχους

Παρελθόν θα αποτελούν τα τεκμήρια για μισθωτούς - συνταξιούχους. Πώς θα λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός

Σε κατάργηση των τεκμηρίων για μισθωτούς και συνταξιούχους με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Από το 2014, όταν αναμένεται να είναι πλήρες το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΓΓΠΣ με τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου, τα τεκμήρια πρακτικά καθίστανται περιττό εργαλείο, όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει και δεν θα εικάζει κάθε ευρώ δαπάνης του φορολογούμενου.
Στο περιουσιολόγιο καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου, ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία και από τράπεζες για τα δάνεια, τις καταθέσεις και τις πιστωτικές κάρτες, από ιδιωτικά σχολεία για τα δίδακτρα, από ιδιωτικά θεραπευτήρια, ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι και από λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο.
Έτσι, με το πάτημα ενός κουμπιού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν ένα πλήρες οικονομικό προφίλ του φορολογουμένου και δεν θα χρειάζεται να αθροίζονται τεκμαρτές δαπάνες για σπίτια, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη και αεροσκάφη και ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης που ισχύουν μέχρι και φέτος και έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χιλιάδες φορολογουμένους, κυρίως ανέργους, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ανέργου που έχει κληρονομήσει από τους γονείς του ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Μόνο για το σπίτι, η Εφορία θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είχε εισόδημα 6.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ, ενώ αν έχει και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών με τεκμήριο 4.000 ευρώ, η Εφορία εικάζει ότι το εισόδημά του είναι τουλάχιστον 13.500 ευρώ και επ' αυτού επιβάλλει φόρο.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος όμως έχει πραγματικά μηδενικό εισόδημα και για να απαλλαγεί από το τεκμήρια θα πρέπει αφού εκδοθεί το εκκαθαριστικό, να πάει στην αρμόδια ΔΟΥ, να υποβάλει από κάρτα ανεργίας μέχρι λογαριασμούς ΔΕΚΟ και πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, να αιτηθεί νέας εκκαθάρισης της δήλωσης και τότε να κερδίσει τη μάχη με τα τεκμήρια, δεδομένου ότι με αποδείξεις είναι μαχητά.

Πηγή: Τα Νέα
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου