Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Υπόθεση 4χρονης "ρομά": Γονείς 14 παιδιών, με δίδυμα με 25 χρόνια διαφορά - Δεν έχει δηλωθεί εξαφάνιση

Σοκάρουν και προκαλούν ερωτηματικά οι λεπτομέρειες της υπόθεσης του μικρού κοριτσιού που βρέθηκε σε καταυλισμό ρομά στα Φάρσαλα. Τι αναφέρει ο δήμος Αθηναίων για την ψευδή βεβαίωση γέννησης

Λεπτομέρειες που ξεπερνούν κάθε φαντασία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση του μικρού κοριτσιού που ανακαλύφθηκε στον καταυλισμό των ρομά στα Φάρσαλα.
Η αστυνομία παραχώρησε την Παρασκευή (18/10) συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας στοιχεία που προκαλούν σοκ αλλά και ερωτηματικά. Όπως τονίστηκε, οι δύο ρομά, που εμφανίστηκαν ως γονείς της μικρής έχουν πέσει από την αρχή της διερεύνησης της υπόθεσης σε αρκετές αντιφάσεις. Στην αρχή δήλωσαν ότι είναι δικό τους, μετά υποστήριξαν ότι το βρήκαν έξω από κάποιο σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια η μητέρα είπε ότι το είχε αποκτήσει με κάποιον άλλο άνδρα.
Οι αρχές είναι σίγουρες ότι το κοριτσάκι απήχθη ή αφαιρέθηκε από τους βιολογικούς γονείς του το 2009, με τους δύο ρομά να καταφέρνουν τότε να πάρουν από το τμήμα Γεννήσεων του δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης και βάπτισης του. Η ηλικία του κοριτσιού πάντως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα και εκτιμάται ότι είναι 4-6 ετών. Με βάση τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, οι αρχές εκτιμούν ότι πιθανός τόπος προέλευσης του είναι χώρα της Βόρειας ή της Ανατολικής Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, δεν έχει δηλωθεί εξαφάνιση κοριτσιού με στοιχεία που να προσομοιάζουν με αυτά του ανευρεθέντος στον καταυλισμό των Φαρσάλων ενώ κατά τις ώρες που έμεινε με την ψυχολόγο το παιδί μιλούσε ως επί το πλείστον τη γλώσσα των ρομά και σχεδόν καθόλου ελληνικά. Κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται κοντά σε ρομά από τη βρεφική του ηλικία.

Γονείς 14 παιδιών "Βιομηχανία" παιδιών έχει ουσιαστικά αποκαλύψει η έρευνα των αρχών, με την 40χρονη και τον 39χρονο να εμφανίζονται στις τρεις οικογενειακές μερίδες που έχουν ανοίξει σε διαφορετικούς δήμους, ως γονείς 14 παιδιών. Σύμφωνα με τις οικογενειακές μερίδες, η γυναίκα γέννησε τρία παιδιά σε διάρκεια πέντε μηνών το 1993 (Ιούνιος-Νοέμβριος) και άλλα τρία μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες (Οκτώβριος 1994-Φεβρουάριος 1995).
Μάλιστα η αστυνομία αποκάλυψε ότι υπάρχει περίπτωση παιδιών, που έχουν δηλωθεί ως δίδυμα, με το ένα να είναι 40 ετών και το άλλο 15. Ο 39χρονος χρέωσε την προέλευση των παιδιών αφενός σε μία γυναίκα που κατοικεί στη Γερμανία και αφετέρου σε άλλη γυναίκα, η οποία αποκαλύφθηκε ότι έχει γεννηθεί το 1925.
Από τα 14 παιδιά πάντως που εμφανίζονται στις τρεις οικογενειακές μερίδες, στο σπίτι βρέθηκαν μόλις τέσσερα. Για τα υπόλοιπα οι γονείς δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις.
Στα πολλά αξιοσημείωτα αυτής της υπόθεσης είναι επίσης ότι και οι δύο έχουν πλούσιο ποινικό μητρώο. Ο άνδρας βαρύνεται ακόμα και για ένοπλη ληστεία ενώ στο σπίτι τους βρέθηκε ένα πιστόλι και μία κουκούλα full face.
Υποστήριξη από το υπουργείο Εργασίας
Κάθε δυνατή βοήθεια για την υποστήριξη του μικρού κοριτσιού δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει το υπουργείο Εργασίας στο σύλλογο "Χαμόγελο του Παιδιού", στον οποίο έχει παραδοθεί το παιδί.
Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο και τον ενημέρωσε σχετικά.
Ο δήμος Αθηναίων για την υπόθεση
Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων "απαντά" για την ληξιαρχική πράξη γέννησης που εξέδωσε, κατηγορώντας το "εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
 υπόθεση του μικρού κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά, με ληξιαρχική πράξη γέννησης που εκδόθηκε από τον δήμο Αθηναίων, καταδεικνύει το εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων.
Με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι  οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου!
Ο δήμος Αθηναίων θα αναμείνει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων"
**Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε να τηλεφωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410-683171και 2410-683184-5, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Πληροφορίες από larissanet.gr
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου