Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Γαλλικό Κανάλι: Πρώτη η Αλβανία στην Ευρώπη ...στην παραγωγή κάνναβης

Σε 4,5 δις ευρώ εκτιμάται η αξία της ποσότητας της  ινδικής κάνναβης, που διακινείται από χωριό Λαζαράτι της Αλβανίας, που αντιστοιχεί με το 50 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας, αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα επικαλούμενο το γαλλικό κανάλι ‘Μ6’.


«Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνουν πάλι προσοχή στην καλλιέργεια της παπαρούνας στο χωριό Λαζαράτι και την αδυναμία του αλβανικού κράτους να παρέμβει», σημειώνεται.

Η γαλλική τηλεόραση ‘M6’ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που ελήφθησαν στην περιοχή ‘παραγωγής’, τις οποίες φωτογραφίες  προμηθεύθηκε με άγνωστο τρόπο και παρουσίασε τη δημοσιογραφική εργασία με τον τίτλο «Λαζαράτι, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Κάνναβης».

Σύμφωνα με τους Γάλλους δημοσιογράφους, τα τελευταία χρόνια, η Αλβανία έχει γίνει η πρώτη χώρα παραγωγής κάνναβης στην Ευρώπη.

«Σε έναν τόπο, όπου το χασίς  είναι παράνομο, ένα ολόκληρο χωριό ασχολείται με την καλλιέργεια κάνναβης. Η περιοχή παράγει περίπου 900 τόνους χασίς ετησίως. Και είναι αδύνατο να πλησιάσει κανείς στην περιοχή από τους ένοπλους που τη διαφυλάττουν».

«Είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και δεν διστάζουν να πυροβολήσουν για να τρομάξουν περίεργους ή τουρίστες ή ακόμη και στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία πετούν πάνω από την περιοχή», σημειώνει το γαλλικό δημοσίευμα.

Η καλλιέργεια κάνναβης στην περιοχή Λαζαράτι της Αλβανίας είναι προσοδοφόρα για τους κατοίκους. Οι έμποροι ανοίγουν θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους από όλη την Αλβανία με ημερομίσθιο που κυμαίνεται από 70 έως 150 ευρώ.

Η εργασία είναι εποχιακή και ένας Αλβανός που εργάζεται στις φυτείες της κάνναβης φθάνει να παίρνει το μήνα περίπου 4000 ευρώ, που είναι πέντε φορές περισσότερα από το μέσο όρο ενός μηνιάτικου στη χώρα.


echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου