Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Οι άγνωστες εκθέσεις για τους σεισμούς της Φθιώτιδας

Για δύο άγνωστες εκθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά έρχονταν να προαναγγείλουν τα σεισμικά φαινόμενα, που θα ακολουθούσαν στη Φθιώτιδα, κάνει λόγο στο news.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο καθηγητής, “η ακολουθία αυτή δεν ήταν και δεν είναι φυσιολογική. Από τις 13 Ιουνίου υπήρχαν καταγραφές ΒΑΝ, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό και φωτογράφιζαν τη σεισμική δραστηριότητα της 7ης Αυγούστου, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των σεισμολόγων. Αναγκαστήκαμε τότε να πούμε ότι η ακολουθία παραμένει ανώμαλη, για να ακολουθήσει νέα ανακοίνωση στις 13 Αυγούστου, στην οποία λέγαμε ότι θα ακολουθήσουν τα σημερινά γεγονότα”.
Ο κύριος Τσελέντης υποστηρίζει ότι το φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς δεν είναι φυσιολογικό ένας κύριος σεισμός 5,1 Ρίχτερ να δίνει πέντε μετασεισμούς. “Πρέπει να σταματήσουμε να κατευνάζουμε διαρκώς τις ανησυχίες, επειδή δεν έχει καταρτίσει δέσμη μέτρων προς εφαρμογή η πολιτεία.
Έχει παραδώσει απροστάτευτα τα δημόσια κτίρια και έχει επικεντρωθεί σε lifestyle σποτάκια για την αντιμετώπιση των σεισμικών φαινομένων. Είναι παρακινδυνευμένο και επικίνδυνο να καθησυχάζουμε τον κόσμο”, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι δεν είναι κίνηση πανικού το να προειδοποιήσουμε τους πολίτες - αν το σπίτι τους εμφανίζει ρωγμές – να λάβουν τα μέτρα τους. “Δεν έχουμε ενδείξεις ότι το φαινόμενο έχει κλείσει και ότι η ακολουθία είναι φυσιολογική”, συμπληρώνει.
Είναι ένα παρακλάδι του ρήγματος της Αταλάντης, το οποίο προκαλεί αυτά τα φαινόμενα.. Καλό είναι, σε κάθε περίπτωση, να αποφεύγουμε τα σπίτια, που έχουν υποστεί ζημιά μετά από έλεγχο των μηχανικών του ΟΑΣΠ, και να περιμένουμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν εγκατασταθούμε και πάλι σε αυτά”, καταλήγει ο σεισμολόγος.

news.gr
apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου