Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

«Ειδική περιποίηση» από την τρόικα για τα μισθολογικά της ΔΕΗ

Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπεί, σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι καλοί μισθοί που έχουν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ σε σχέση με τους εργαζόμενους στο δημόσιο (αλλά και στον ιδιωτικό) τομέα, αλλά και οι γενικότερες ρυθμίσεις που αφορούν το εργασιακό status στην επιχείρηση και θεωρούνται ευνοϊκές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συζητήσεις που έχει η τρόικα με τα οικονομικά υπουργεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει θέσει θέμα υψηλού λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ το οποίο πρέπει να μειωθεί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την αξιολόγηση του ήδη υφιστάμενου λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση (είναι μέρος της νέας συμφωνίας που εξειδικεύει τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις του δεύτερου μνημονίου) να παραδώσει στην τρόικα μελέτη, όπου θα συγκρίνει τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με αυτές των εργαζομένων σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.
Στη συνέχεια οι αμοιβές, αλλά και εν γένει το καθεστώς προαγωγών κ.λπ. θα αξιολογηθούν σύμφωνα και με τις συνθήκες που επικρατούν στις ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις. Στο βαθμό που αυτό λέγεται ρητά, είναι βέβαιον ότι προαναγγέλλει νέο μεγάλο μαχαίρι στους μισθούς της ΔΕΗ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ έχουν ήδη υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει δραστική ελάττωση του συνολικού λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, καθώς το μισθολογικό κόστος είναι περίπου το 90% των συνολικών λειτουργικών δαπανών της ΔΕΗ! Συνεπώς κάθε μεταβολή στο μισθολογικό κόστος έχει αυτόματα μεγάλη επίδραση στα συνολικά αποτελέσματα.

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου