Στις 14 Οκτώβρη εορτάζεται ο Μακεδονικός Αγώνας. Την ημέρα αυτή τιμούμε και αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους όσους πολέμησαν για να ζούμε ελεύθεροι στη Μακεδονία μας.
Μια Μακεδονία που μέχρι τότε ήταν υπόδουλη στους Τούρκους καθώς δεν είχε ελευθερωθεί με την επανάσταση του 1821 αλλά ούτε και από τις μετέπειτα προσπάθειες.
Η κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα ήταν πολύ άσχημη και μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια του 1897, η ελληνική κυβέρνηση είχε αδρανοποιηθεί στην αποστολή στρατευμάτων. Και, ενώ, η αντίσταση των Ελλήνων είχε αποθαρρυνθεί, οι βιαιοπραγίες και επεκτατικές δράσεις των Βούλγαρων Κομιταζίδων υπό την Τούρκικη κυριαρχία, αυξάνονταν δραματικά.
Στις ενέργειες των κομιτατζήδων αντιστάθηκαν οι Μακεδονομάχοι δημιουργώντας τα πρώτα αντάρτικα σώματα από τον απλό λαό της Μακεδονίας, τα οποία έπειτα ενισχύθηκαν και από εθελοντές από όλα τα μέρη της Ελλάδας με σκοπό να διαφυλάξουν και να ελευθερώσουν τα ελληνικά Μακεδονικά χώματα.
Πρωτοπόροι στη δημιουργία των σωμάτων αυτών στάθηκαν ο Ίων Δραγούμης που υπηρετούσε στη Μακεδονία ως διπλωμάτης, και ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν οργανώσεις που υποστήριξαν ηθικά, διπλωματικά και οικονομικά τον Μακεδονικό Αγώνα.
Το 1904 η Ελλάδα έστειλε αποστολή στη Μακεδονία για να διερευνήσει την υπάρχουσα κατάσταση, αποτελούμενη από τέσσερις αξιωματικούς, τους Κοντούλη, Παπούλα, Κολοκοτρώνη και Παύλο Μελά. Η παρουσία τους αναπτέρωσε το ηθικό των Μακεδόνων.
Τον Αύγουστο του 1904 ο ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Παύλος Μελάς, με τριανταπενταμελές σώμα από Κρήτες, Λάκωνες και Μακεδόνες εισήλθαν στη Μακεδονία και ξεκίνησε η ένοπλη πλέον αντιπαράθεση Ελλήνων και Βουλγάρων.
Ο Παύλος Μελάς από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε με θάρρος και αυταπάρνηση τους βούλγαρους επιδρομείς. Ήταν εκείνος που εμψύχωνε και έδινε κουράγιο σε όλους τους ντόπιους κάτοικους. Η φήμη του άρχισε πολύ γρήγορα να εξαπλώνεται. Έγινε ίνδαλμα, σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.
Η δράση του όμως διακόπηκε πολύ σύντομα από μια σφαίρα στις 13 Οκτώβρη 1904 που του επέφερε το θάνατο, έπειτα από σύντομη μάχη με Τούρκους, στο χωριό Στάτιστα, το οποίο προς τιμήν του μετονομάστηκε Μελάς.
Ο θάνατός του αιφνιδίασε και συνέθλιψε τους Μακεδόνες.
Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι το 1908 που επίσημα έληξε ο Μακεδονικός Αγώνας, η Μακεδονία δεν είχε επιτύχει την απελευθέρωσή της. Οι θυσίες όμως και το περίσσευμα ψυχής που επέδειξαν οι Μακεδονομάχοι κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας.
Ο ηρωισμός τους ξεσήκωσε πολλούς Έλληνες αξιωματικούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος να έλθουν στη Μακεδονία και να πολεμήσουν με αυταπάρνηση, μιμούμενοι τον ήρωα Παύλο Μελά.
Ο Αγώνας τους τελικά δικαιώθηκε το 1912 όταν η Μακεδονία απελευθερώθηκε και ενώθηκε με την υπόλοιπη Πατρίδα.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που πολέμησαν για να ζούμε ελεύθερη στη Μακεδονία μας, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς οργανώνει τις επίσημες εκδηλώσεις τις, στην Τοπική Κοινότητα Μελά. Για να δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ.
kastorass
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου