Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Στο «ψυγείο» λίστα 1.750 πλούσιων φοροφυγάδων - Υπουργική απόφαση-σοκ ακυρώνει τους ελέγχους! - ΣΩΠΑΑΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ !!!

Λίστα με 1.750 ονόματα πλούσιων φορολογουμένων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή έχουν στη διάθεσή τους από την άνοιξη του 2011 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτει ο “Τύπος της Κυριακής”

Οι 1.750 φορολογούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια εντοπίστηκαν την άνοιξη του 2011 και θεωρήθηκαν ύποπτοι φοροδιαφυγής, καθώς βρέθηκαν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να μην έχουν δηλώσει στην εφορία εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων. Συγκεκριμένα, κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που διενήργησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ενδέχεται να μην εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα από πωλήσεις οικοδομών τις οποίες προηγουμένως είχαν αγοράσει ή κατασκευάσει. Τα εισοδήματα αυτά πρέπει κανονικά να δηλώνονται ακόμη κι από φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες, ώστε να φορολογούνται σύμφωνα με το άρθρο 28 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών περί τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2011 κατήρτισαν την πλήρη λίστα με τα ονοματεπώνυμα και τους ΑΦΜ των 1.750 φυσικών προσώπων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας που εντοπίστηκαν ως ύποπτοι απόκρυψης εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα πωλήσεις ακινήτων. Στη συνέχεια, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η διενέργεια των ελέγχων όλων αυτών των υποθέσεων ανατέθηκε σε 32 ειδικά συνεργεία αποτελούμενα από 98 συνολικά εξειδικευμένους φοροελεγκτές.

Η πλειοψηφία σε Κηφισιά και Γλυφάδα

ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ με τους 1.750 ελεγχόμενους φορολογουμένους «μεγάλου πλούτου» φιγουράρουν:

♦ πολλοί γνωστοί εφοπλιστές

♦ μία πρώην βουλευτής

♦ πρόσωπο που ασχολείται με το χώρο των ΜΜΕ

♦ επιχειρηματίες που ασχολούνται με δημόσια έργα

♦ ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με το real estate

♦ επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις οικοδομικές επιχειρήσεις

♦ επιχειρηματίες που ασχολούνται με την εμπορία αυτοκινήτων

♦ επιχειρηματίας που έχει κατηγορηθεί για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο

♦ επιχειρηματίες που ασχολούνται με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

♦ επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά

♦ ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως ηλεκτρονικοί, υδραυλικοί κ.λπ., που έχουν μικρή φορολογική δήλωση και μεγάλη περιουσία

♦ δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο υπόλοιπο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλος αριθμός ελεγχόμενων φορολογουμένων είναι κάτοικοι Κηφισιάς. Στις αρμοδιότητες της ΔΟΥ Κηφισιάς υπάγονται 139 ελεγχόμενοι, στη Γλυφάδα 124 και στο Ψυχικό 67.

Ελάχιστα πρόστιμα βεβαιωμένα, «ψίχουλα» τα εισπραχθέντα

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μεγάλου αριθμού υποθέσεων τέτοιας κατηγορίας φορολογουμένων και έχουν καταλογιστεί από τους αρμόδιους ελεγκτές ποσά πρόσθετων φόρων και προστίμων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, ενώ τα πορίσματα των ελέγχων έχουν σταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ για τις περαιτέρω απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή για τη βεβαίωση των καταλογισθέντων ποσών και την είσπραξή τους, ελάχιστα ποσά από τα μέχρι τώρα καταλογισθέντα από τους ελεγκτές έχουν βεβαιωθεί και πολύ λιγότερα έχουν εισπραχθεί. Οι καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί στο κρίσιμο στάδιο μεταξύ οριστικοποίησης των ελέγχων και βεβαίωσης-είσπραξης των καταλογισθέντων ποσών είναι πολύ μεγάλες.

Υπουργική απόφαση-σοκ ακυρώνει τους ελέγχους!

ΕΝΩ ΠΟΛΛΟΙ από τους ελέγχους των 1.750 πλούσιων φορολογουμένων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε απόφαση με την οποία προβλέπεται ότι οι αρμοδιότητες για τον έλεγχο των υποθέσεων αυτών αφαιρούνται από τα 32 ειδικά συνεργεία και μεταφέρονται στα δύο Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα της χώρας, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι ελεγκτικές διαδικασίες που έχουν εφαρμόσει μέχρι τώρα οι αρμόδιοι ελεγκτές στις εκκρεμούσες υποθέσεις και οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από την αρχή, με επανάληψη όλων των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται και αφορούν στην έκδοση εντολών ελέγχου, στην κοινοποίηση των εντολών στους ελεγχόμενους και την πρόσκλησή τους για την προσκόμιση στοιχείων και την παροχή διευκρινίσεων!

Όπως γίνεται αντιληπτό, η επανάληψη της διενέργειας μεγάλου αριθμού ελέγχων από την αρχή και από άλλους ελεγκτές αναμένεται να καθυστερήσει για πολλούς μήνες ακόμη τον καταλογισμό των πρόσθετων φόρων και εν συνεχεία τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Επιπλέον, πολλοί έλεγχοι εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης είναι αδύνατο πλέον να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, όπως απαιτεί το Μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα πολλές υποθέσεις θα παραγραφούν αν το υπουργείο Οικονομικών δεν φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της προθεσμίας παραγραφής.


http://www.antinews.gr/2012/10/14/184095/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου