Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Aδιαφορούν για την προειδοποίηση - Το USS A.Lincoln στον Κόλπο

Oι ΗΠΑ αδιαφορούν για την προειδοποίηση του Ιράν "Να μην τολμήσουν να μπουν πάλι τα αεροπλανοφόρα τους στον Κόλπο" και μετέφεραν στην περιοχή της Αραβικής Θάλασσας το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (CVN 72) με τελικό προορισμό το εσωτερικό του Κόλπου. Το σκάφος είχε αποπλεύσει εκτάκτως από την Ταϊλάνδη στις 10 Ιανουαρίου και από την δύναμη του 7ου Στόλου εντάχθηκε εσπευσμένα στον 5ο Στόλο, "φρουρό" των πετρελαίων του Κόλπου.


Το αεροπλανοφόρο πρόκειται να πλαισιώσει το άλλο αεροπλανοφόρο που βρίσκεται ήδη εκεί το USS Carl Vinson (CVN 70) με το αμερικανικό Ναυτικό να διατηρεί τώρα στην περιοχή μια δύναμη δύο αεροπλανοφόρων, καθώς το τρίτο από αυτά το USS John Stennis (CVN 74) έχει ήδη αναχωρήσει για το Δυτ. Ειρηνικό, συμβάλοντας σε μία σχετική αποκλιμάκωση (καθώς τρία αεροπλανοφόρα σημαίνει πόλεμος), αλλά παραμένει σε ετοιμότητα για να επιστρέψει στην περιοχή.


Όλα δείχνουν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την περιοχή, αλλά και για όλο τον κόσμο,  καθώς οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει πως το αεροπλανοφόρο πρόκειται να εισέλθει  στον Κόλπο για να δέσει στην μεγάλη ναυτική βάση στην πρωτεύουσα Μάναμα που διατηρούν στο Μπαχρέιν. Παρόλα αυτά δεν έχουν αποδεσμεύσει την ακριβή ημερομηνί9α είσοδός του στον Κόλπο για λόγους ασφαλείας και μη θέλοντας να προειδοποιήσουν τους Ιρανούς.
Από την πλευρά του το Ιράν έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη πως δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο αμερικανικό σκάφος μέσα στα νερά του Κόλπου λέγοντας πως εάν κάτι τέτοιο γίνει τότε θα  το βυθίσει.

Στις αρχές του Ιανουαρίου ο διοικητής του ιρανικού Ναυτικού ναύαρχος Ataollah Salehi είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο  Η προειδοποίηση είχε απευθυνθεί λίγο μετά την αναχώρηση του Stennis από τον Κόλπο.


Ο Salehi είχε πει \πως το Ιράν προειδοποιεί μόνο μια φορά: «Δεν έχουμε τη συνήθεια να προειδοποιούμε πολλές φορές, αντίθετα προειδοποιούμε μόνο μια φορά».
Μάλιστα οι Ιρανοί θέλοντας ακόμη περισσότερο να περάσουν το «μήνυμα»  στους Αμερικανούς ότι σκοπεύουν να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που άλλο αεροπλανοφόρο περάσει τα στενά, είχαν επιστράτευσαν την απειλή των υποβρυχίων τους, λέγοντας πως αυτά μπορούν να στοχοποιήσουν εύκολα τα αμερικανικά σκάφη που πλέουν εσωτερικά του Κόλπου ιδιαίτερα εάν «κάτσουν» στον βυθό. Μάλιστα Ιρανός ανώτατος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει πως τα νέα υποβρύχια κλάσης IS-120 Ghadir έχουν ειδικά συστήματα παραπλάνησης των συσκευών sonar.




 http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου