Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

H υποτίμηση θα ξεπεράσει το 200%. - 1 ευρώ θα ισούται με 1200 δραχμές.

Τρία σενάρια φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί ξένοι επενδυτικοί οίκοι και διαχειριστές χαρτοφυλακίων στην προσπάθεια τους να προβλέψουν την επόμενη μέρα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με αρκετά καλά ενημερωμένες πηγές 3 είναι τα βασικά σενάρια για την Ελλάδα τα οποία ανεξαρτήτως αν είναι πιθανά ή καταστροφικά δεν θα επιτρέψουν την επάνοδο της Ελλάδος στις αγορές πριν την πάροδο 8 με 10 ετών.

Το πιθανό σενάριο

Το PSI+ υλοποιείται.
Το haircut που θα υποστούν οι ομολογιούχοι θα φθάσει στο 60% ενώ το κουπόνι στα νέα ομόλογα θα κυμανθεί μεταξύ 5% με 5,30%.
Η συμμετοχή που αποτελεί και το κλειδί τους είδους της χρεοκοπίας που θα υποστεί η Ελλάδα, θα είναι μεγαλύτερη από την αρχικώς εκτιμώμενη θα ξεπεράσει το 55% με 60% και ίσως προσεγγίσει το 75%.
Οι επενδυτές υπό τον φόβο να τα χάσουν όλα θα προσέλθουν οικιοθελώς στην εθελοντική διαδικασία του PSI+.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν ενεργοποιούνται ρήτρες συλλογικής δράσης, η διαδικασία παραμένει εθελοντική αλλά η Ελλάδα θα υποστεί επιλεκτική χρεοκοπία.
Παραλλαγή του σεναρίου αυτού είναι οι ρήτρες συλλογικής δράσης να ενεργοποιηθούν η Ελλάδα να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ.
Το σενάριο αυτό εμφανίζει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης είτε το βασικό είτε η παραλλαγή του.

Το πολύ επικίνδυνο σενάριο

Η Ελλάδα αδυνατεί να επιβιώσει στο ευρώ, η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρώπης κατανοούν ότι η μάχη διάσωση της Ελλάδος είναι μάταιη.
Σε αυτή την περίπτωση τίθεται χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.
Πιθανότατα το χρονοδιάγραμμα να είναι 3 ή 6 μηνών.
Το σοκ που θα υποστεί η κοινωνία θα είναι πολύ μεγάλο.

Η Ελλάδα επιστρέφοντας στην δραχμή θα πραγματοποιήσει εξαναγκαστικά υποτίμηση 50% και μετά από λίγους μήνες η υποτίμηση θα ξεπεράσει το 200%.
Η νέα σχέση 1 ευρώ θα ισούται με 1200 δραχμές.

Η επιστροφή της Ελλάδος στην δραχμή θα είναι η καταστροφή της χώρας, η καταστροφή της κοινωνίας η καταστροφή της ιστορίας μας και μαζί θα είναι και η αρχή του τέλους της ευρωζώνης.
Παραλλαγή αυτού του σεναρίου είναι η Ελλάδα να μην επιστρέψει στην δραχμή αλλά σε ένα νέο ευρώ στο οποίο θα περιλαμβάνονται και άλλες προβληματικές χώρες.
Θα δημιουργηθεί το ευρώ του σκληρού πυρήνα και το ευρώ π.χ. νότιο ή κάποια άλλη ονομασία του ευρώ που θα περιληφθούν και άλλες αδύναμες χώρες.

Το καλό σενάριο για την Ελλάδα

Το καλό σενάριο για την Ελλάδα θα είναι και η καταστροφή για τους ομολογιούχους.
Όπως έχει διαπιστωθεί ο ομολογιούχος είναι εκ των πραγμάτων χαμένος οποιοδήποτε σενάριο τελικώς επιβεβαιωθεί. 
 

Με βάση το καλό σενάριο για την Ελλάδα και το καταστρεπτικό σενάριο για τους ομολογιούχους είναι το haircut να φθάσει στο 100% δηλαδή να διαγραφεί το παλαιό χρέος και να διατηρηθεί μόνο αυτό της Τρόικα και του ΔΝΤ.
Με βάση αυτό το σενάριο το όφελος της Ελλάδος θα είναι άμεσο και σημαντικό αλλά προφανώς όλοι οι ομολογιούχοι θα χάσουν τα κεφάλαια που επένδυσαν στην Ελλάδα.

 
 
 
 
 
 
 
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου