Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΟ «ΑΕΡΑ» Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ - ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα γύρισαν οι δήμαρχοι του δικτύου ενεργειακών δήμων από τη νέα συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Τρίτη, αφού αφ’ ενός αποδείχθηκε ότι ο υπουργός δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του και αφ’ ετέρου η παρουσία στη συνάντηση των περιφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου καθόρισε εξ ορισμού την έκβαση της συνάντησης, καθώς διαπιστώθηκε ακόμα μια φορά η διάσταση απόψεων για το ύψος κατανομής του Αναπτυξιακού τέλους Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς στους πληττόμενους δήμους και στις δύο περιφέρειες που βρίσκονται οι δικαιούχοι δημοτικές ενότητες.
«Ως δίκτυο ενεργειακών δήμων καταθέσαμε μία ατζέντα 11 σημείων με αιχμή του δόρατος να διατεθεί στους ενεργειακούς δήμους το σύνολο σχεδόν το ποσοστού το Πόρου, καθώς οι κάτοικοι των δήμων μας είναι αυτοί που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ», δήλωσε ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, επισημαίνοντας όμως ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστικά αναποτελεσματική, διότι: «Ο υπουργός δεν είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του, ενώ άγνωστο για ποιο λόγο κάλεσε και τους δύο περιφερειάρχες (Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακή και Πελοποννήσου Π. Τατούλη), ενώ έκπληξη προξένησε η παρουσία της διοίκησης της ΑΝΚΟ στη συνάντηση αυτή, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η όλη υπόθεση με τα ποσοστά κατανομής του Πόρου».
Ο κ. Ιωσηφίδης δεν δίστασε να εκφράσει πάντως την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα απόφαση για την κατανομή του Πόρου και ότι «οι ενεργειακοί δήμοι θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος, όπως άλλωστε δικαιούνται».
Σημείωσε ότι με βάση τα λεγόμενα του κ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται να ακολουθήσει νέα συνάντηση με τους δημάρχους των ενεργειακών περί τις 20 Ιανουαρίου και συμπλήρωσε ότι οι δήμαρχοι εξέφρασαν για άλλη μια φορά στον υπουργό Ενέργειας την αντίδρασή τους για τη σχεδιαζόμενη πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, λέγοντάς του ότι θα τους βρει μπροστά του καθώς θα οργανώσουν δυναμικές κινητοποιήσεις με τις τοπικές κοινωνίες εάν η κυβέρνηση επιμείνει στο σχεδιασμό της.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρόη Βασβατέκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου