Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ιδού ο χάρτης με τους "ορυκτούς θησαυρούς" της Βορείου Ελλάδος

Σημαντικός ορυκτό πλούτο κρύβει το υπέδαφος της Βορείου Ελλάδος, όπως είναι άλλωστε γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Με τον χρυσό του Παγγαίου Όρους έγιναν όλες οι εκστρατείες των Μακεδόνων και είχαν αφθονία σε μεταλλικά ισχυρά όπλα λόγω νικελίου, και των κραμάτων που δημιουργούσαν.
Τώρα με βάση χάρτη που κατέθεσε στην Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάνης και τον οποίο δημοσιεύουμε, όλες οι περιοχές που έχουν σημειωθεί έχουν βεβαιωμένο ορυκτό πλούτο.


Αποθέματα νικελίου,ψευδαργύρου,μολύβδου,χαλκού,χρυσού και αργύρου στην Μακεδονία και στη Θράκη. Η αξία τους σημαντική, σημαντικότη για τις τοπικές οικονομίες, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να χαρακτηριστεί "κρίσιμη" η αξιοποίησή τους για την ελληνική οικονομία.


Βάσει των σημερινών τιμών των μετάλλων οι εντοπισμένες ποσότητες θα μπορούσαν να δώσουν περί τα 29 δισ. ευρώ. Αρκεί βέβαια να υπάρξει σωστή εκμετάλλευσή. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, αλλά σε βάθος εικοσι χρόνων προσφέρει ευκαιρίες για να αλλάξουν επίπεδο ζωής οι τοπικες κοινωνίες. Ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά. Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασμολογικού ενδιαφέροντος είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή ο κ.Μανιάτης , η Βόρεια Ελλάδα είναι από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικά περιφέρειες της Ευρώπης και αποτελεί σταθερή μεταλλευτική πηγή για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.


Πλούτο έχουμε, αλλά για να τον αξιοποιήσουμε επί εθνική ωφέλεια προϋπόθεση είναι να μην ενεχυριάσουμε στους δανειστές μέσω του αγγλικού δικαίου...

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου