Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ελεύθερα τα τιμολόγια του ρεύματος από 30/6/2013

Eνάμιση χρόνο θα πρέπει να κάνουν υπομονή ΔΕΗ και αναλυτές καθώς  στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη βουλή, κλείνει οριστικά η «πληγή» των τιμολογίων για την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα όπως προβλέπει το άρθρο 34 του πολυνομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου, η σημερινή δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού να ορίζει τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση, δηλαδή για τους μικρούς και μεσαίους καταναλωτές, θα υφίσταται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013. Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου. Ήδη στην κατεύθυνση αυτή έχουν απελευθερωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2012 τα τιμολόγια στη μέση τάση. Ωστόσο, για τη χαμηλή τάση έχει ληφθεί η μέριμνα, για «σταδιακό εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας» και για αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαίο να διατηρηθεί η εξουσιοδότηση προς τον ΥΠΕΚΑ να εγκρίνει ο ίδιος τα τιμολόγια. Και βέβαια μπορεί η ΔΕΗ να επιθυμούσε από το 2012 να υπάρχει πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων ωστόσο στο νόμο που κατατέθηκε στη βουλή τίθεται χρονικό όριο στη μεταβατική περίοδο και η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων τοποθετείται μετά από ενάμιση χρόνο. Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη:  «Τα τιμολόγια προμήθειας της ΔΕΗ για τη χαμηλή τάση μέχρι την 30/6/2013 εγκρίνονται μετά από γνώμη της ΡΑΕ με αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες δύνανται να έχουν αναδρομική ισχύ».

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση των τιμολογίων ώστε αυτά να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη της επιχείρησης, έχει τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της εταιρείας από το σύνολο των αναλυτών. Τελευταίο παράδειγμα η προχθεσινή έκθεση της UBS  που υποστήριζε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν είναι αρκετές και διατηρούσε σύσταση sell. Στο ίδιο μήκος κύματος το πρόβλημα με τα τιμολόγια είχε απασχολήσει και την τελευταία υποβάθμιση της εταιρείας από την Standard and Poors. Όπως ανέφερε η έκθεση υποβάθμισης η βασικότερη πιθανή αιτία για αναθεώρηση της αρνητικής προοπτικής της εταιρείας θα ήταν μια αλλαγή στον τρόπο που καθορίζονται τα τιμολόγια: «απαιτείται να εφαρμοστούν οι αλλαγές των τιμολογίων όπως προβλέπεται από το μνημόνιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που θα φέρουν σημαντικές αυξήσεις και επομένως αυξήσεις στα έσοδα για τη ΔΕΗ, ακόμη και μέσα στο 2012». Η  S&P’s αναφερόταν πάντως αναφερόταν σε πιθανές εξελίξεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ρευστότητα της επιχείρησης στο προσεχές 12μηνο ενώ η αλλαγή στα τιμολόγια θα γίνει στο 18μηνο από τώρα.








 Χάρη Φλουδόπουλου
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου