Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Κρατικοποιεί τις επιχειρήσεις χρυσού ο Ούγκο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού, τόσο τα χρυσωρυχεία όσο και τις εταιρίες επεξεργασίας, καθώς και ότι πρόκειται να ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του θα προβεί στην εθνικοποίηση με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την αποκάλυψη ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης ότι στελέχη της κυβέρνησης πρότειναν να επιστρέψουν στη χώρα τα αποθέματα σε χρυσό που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η Βενεζουέλα διαθέτει, στο νότιο τμήμα της χώρας, μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του μετάλλου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι επιχειρήσεις που έχουν άδειες εξόρυξης παράγουν 4,3 τόνους το χρόνο.

Ο Τσάβες, ο οποίος έχει ήδη εθνικοποιήσει μεγάλο μέρος της οικονομίας, είχε συμφωνήσει το 2010 να επιτρέψει σε εταιρίες που διαθέτουν χρυσωρυχεία να εξάγουν ως και το 50% της παραγωγής, από 30% προηγουμένως. Το υπόλοιπο 50% πρέπει να πωλείται στην κεντρική τράπεζα. Οι ξένες εταιρίες εκφράζουν διαμαρτυρίες για τους περιορισμούς αυτούς με το επιχείρημα ότι σημαίνουν πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου