Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Πως να βλέπετε γρήγορα τι είναι μεταλλαγμένο...

Γράφει ο Αδαμάντινος

Ενας φίλος είπε σε ένα σχόλιο του για μένα ότι γράφω χρήσιμα σχόλια γιατι βλέπω και ακούω προσεκτικά. Μπορεί να έχει και δίκιο. Ενα δικό σας παράδειγμα, μια φωτογραφία από άλλο άρθρο. Δέστε τη διπλανή φωτογραφία μεταλλαγμένων καρπουζιών. Τι παρατηρείτε;

Είναι ίδια. Ενα συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι η....
ομοιότητα σε πολλά χαρακτηριστικά ενός προιόντος το καθιστά ύποπτο ως μεταλλαγμένο.

Ετσι τίθεται ένα ερώτημα που δεν είναι μόνο ερώτημα ηθικής.

Είναι σωστό να προκαλούμε τεχνητά καλυτέρευση ιδιοτήτων στη φύση;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η φύση ξέρει καλύτερα απο μάς τι πρέπει να γίνει αφού ο άνθρωπος δεν ξέρει όσα ξέρει η φύση. Αν λοιπόν σε βάθος χρόνου πολλών αιώνων εχει διαπιστωθεί ένα πρόβλημα σε κάτι και μπορεί να βελτιστοποιηθούν οι ιδιότητες του, μια βελτιστοποίηση δεν θα την έβλεπα αρνητικά. Πρέπει όμως η αλλαγή που θα γίνει και κατά το ίδιο ποσό χρόνου να «δοκιμαστεί» (Αφρική, Ελλάδα;) για να αποδειχτεί ότι δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα στον άνθρωπο και το οικοσύστημα. Αυτό είναι και το πρόβλημα της υπόθεσης.

Πρακτικά θα έλεγα ότι ο αγοραστής θα πρέπει να γνωρίζει βάσει οδηγίας της ΕΕ πιά προιόντα είναι μεταλλαγμένα και ποιά όχι και να έχει το δικαίωμα της επιλογής.

Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι η ομοιότητα είναι ένα εμφανές παράδειγμα μεταλλαγμένου προιόντος. Ομοιες τομάτες βλεπω πολύ συχνά. Τέλος μη νομίζετε ότι γίνονται εξετάσεις DNA σε προιόντα στην Ελλάδα από τον ΕΦΕΤ... DNA δεν έχει μόνο ο άνθρωπος εχουν και τα ζώα και τα φυτά.

Θα μου πειτε θα φτειάχνουν 5 μεγέθη τομάτες, θα τις ανακατεύουν και δεν θα φαίνεται τίποτα.
Θα σας πω ότι με τα μεταλλαγμένα θα μπορούσαν να αυξηθούν οι τιμές των παραδοσιακών.
Θα μου πείτε ότι τα μεταλλαγμένα έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Θα σας πω δεν είναι απαραίτητο. Εχουν πρόβλημα σε κάτι άλλο που απλά δεν ξέρουμε... κοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου