Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ : ¨ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ¨ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΚΗ!

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ : ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε εργασίες για την κατασκευή τζαμιού στην Θεσσαλονίκη όπου ζούνε 5 χιλιάδες μουσουλμάνοι. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης μαζί με μια επιτροπή επισκέφτηκαν τον δήμαρχο Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου...Στην επίσκεψη λήφθηκε απόφαση να ολοκληρωθούνε οι σχέσεις ¨αδελφών πόλεων¨ που είχαν αρχίσει νωρίτερα ανάμεσα σε Σμύρνη και Θεσσαλονίκη και είχαν μείνει στην μέση. Κατά την επίσκεψη ο δήμαρχος Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την φιλοξενία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Μπουτάρη, και είπε πως οι σχέσεις αδερφοποίησης των δύο πόλεων που άρχισαν το 2004 και διεκόπησαν λόγω πολιτικών λόγων, πήραν νέες ελπίδες με την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη ως δημάρχου.
Ο δήμαρχος Κοτζάογλου ανέφερε πως και οι δύο πλευρές διαθέτουν την βούληση προς την κατεύθυνση της αδερφοποίησης, και ευχήθηκε μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων ετοιμασιών, το συντομότερο δυνατόν να υπογραφούνε τα σχετικά πρωτόκολλα. Ο Κοτζάογλου τόνισε πως η αλληλεπίδραση δεν θα έχει θετικό ρόλο μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά θα έχει θετική επίδραση στα Βαλκάνια και σε όλη την Μεσόγειο. Ο Κοτζάογλου αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του Μπουτάρη που παρατηρώντας την ομοιότητα της περιοχής Καρσιγιακά με το Κορδελιό της Θεσσαλονίκης πρότεινε να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο αδερφοποίησης αυτών των δύο περιοχών, και είπε ότι θα μιλήσει για αυτό το θέμα με τον δήμαρχο του Καρσιγιακά Τζεβάτ Ντουράκ.

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ : ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΖΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ¨

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης είπε πως οι σχέσεις προσέγγισης που άρχισαν παλιότερα οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και Γιώργος Παπανδρέου, θα εξελιχθούνε ακόμη περισσότερο με την γέφυρα που θα στηθεί ανάμεσα στις δύο πόλεις. Ο Μπουτάρης είπε πως πιστεύει ότι Τούρκοι και Έλληνες είναι αδέρφια και ότι είναι ανάγκη να γίνει προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σε κάθε επίπεδο. Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που περισσότερο από κάθε άλλη στην Ελλάδα έχει τα περισσότερα Οθωμανικά μνημεία, και είπε ¨Για πολλά χρόνια έζησαν μαζί στην Θεσσαλονίκη Τούρκοι, Έλληνες και Εβραίοι. Αυτό είναι ανάγκη να ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Υπογράμμισε πως στην πόλη συνεχίζει η παρουσία μουσουλμανικού πληθυσμού και είπε πως ¨ Αυτή τη στιγμή ζούνε στην Θεσσαλονίκη περίπου 5 χιλιάδες μουσουλμάνοι. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες τους αρχίσαμε τις εργασίες για να κατασκευαστεί ένα τζαμί.¨ Ο Μπουτάρης τόνισε πως για την μεταφορά των καλών σχέσεων και στο μέλλον, είναι ανάγκη να ενδυναμωθούνε οι δεσμοί ανάμεσα στα παιδιά, και ότι σκέφτεται να εντάξει και την Σμύρνη στα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών εκδρομών που οργανώνει ο δήμος για τους μαθητές λυκείου. Ο Κοτζάογλου στο τέλος της επίσκεψης χάρισε στον Μπουτάρη μια μακέτα του ρολογιού-πύργου της Σμύρνης.

Εφ. Μπιρλίκ 11-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου