Η χαρά της γιατί μπήκε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου ήταν μεγάλη, αλλά δεν κράτησε για πολύ.
Πριν από λίγες μέρες μια ανακοίνωση της σχολής γκρέμισε το όνειρο, καθώς έμαθε ότι δεν εδικαιούτο τη θέση και ότι απειλείται με διαγραφή. Το «αμάρτημα» της φοιτήτριας ήταν ότι προερχόταν από πολύτεκνη οικογένεια.
Η περίπτωση αυτή δεν είναι μοναδική. Δεκάδες παιδιά πολύτεκνων οικογενειών υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες των ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πολλοί φοιτητές μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους από τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν ή έχουν ήδη διαγραφεί απ' τη σχολή που πέτυχαν.
Παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις για τις ειδικές κατηγορίες διευκόλυναν τα πανεπιστήμια, αφού μπήκαν λιγότεροι φοιτητές, ωστόσο, όπως λένε οι πρυτάνεις, είναι μεγάλες οι αδικίες που υφίστανται ειδικά οι πολύτεκνοι.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου, στην περίπτωση των πολυτέκνων τα αδέλφια των εισακτέων πρέπει να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας ή το 25ο έτος αν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Αν δηλαδή δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, αυτόματα ο υποψήφιος μιας τετραμελούς οικογένειας ουσιαστικά χάνει το «προνόμιο» του πολύτεκνου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο αναιρεί τον ισόβιο χαρακτήρα της πολυτεκνίας. Οπως επισήμαναν πολύτεκνοι αλλά και πρυτάνεις στην «Κ.Ε.», «ενώ για το υπουργείο Παιδείας ισχύουν οι παραπάνω ηλικιακοί περιορισμοί, στις σχολές που εποπτεύει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν απαιτείται αντίστοιχος έλεγχος».
Επίσης σύμφωνα με το νόμο, επιβάλλεται ο περιορισμός στους υποψήφιους φοιτητές ειδικών κατηγοριών να δηλώσουν μόνον τμήματα της διοικητικής τους περιφέρειας. Ομως κι εδώ οι πολύτεκνοι υφίστανται αδικίες, γιατί:
α) Υπάρχουν ΑΕΙ με πολύ περιορισμένο αριθμό τμημάτων (π.χ. Παν/μιο Στερεάς Ελλάδος και Παν/μιο Πελοποννήσου).
β) Υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα με μοναδικό γνωστικό αντικείμενο τα οποία βρίσκονται σε ορισμένες μόνο πόλεις (π.χ. η Στρατιωτική Ιατρική και η Κτηνιατρική, μόνο στη Θεσσαλονίκη) ή είναι πολύ λίγα σε όλη τη χώρα (π.χ. το Λογιστική και Χρηματοοικονομική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
γ) Υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα μεγάλης ζήτησης, λόγω κυρίως γνωστικού αντικειμένου και φήμης, σε ορισμένες πόλεις (κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Οι υποψήφιοι που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη πόλη εκτός αυτών, δεν δικαιούνται να τα δηλώσουν, γεγονός που επίσης συνιστά διακριτική αντιμετώπισή τους.
Η προχειρότητα αντιμετώπισης των ειδικών κατηγοριών φαίνεται και από τα οικονομικά κριτήρια. Συγκεκριμένα ελήφθησαν υπ' όψιν οι φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2009-10 γιατί όταν υπέβαλαν τα δικαιολογητικά δεν είχαν σταλεί ακόμη του 2010-11. Ετσι, πολλά παιδιά έχασαν το δικαίωμα της μετεγγραφής, γιατί τα εισοδήματα του 2009 ήταν μεγαλύτερα από το 2010.
Οπως επισήμανε στην «Κ.Ε.» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Γάτσιος, «η ουσία του θέματος έγκειται στο κατά πόσο η πολιτεία θεωρεί το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας σοβαρό ή όχι. Σε επίπεδο εκπαιδευτικής πολιτικής τούτο μεταφράζεται, νομίζω, ως εξής: η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει ή ότι θέλει να δώσει ένα μήνυμα στήριξης των πολυτέκνων με την χωρίς περιστροφές και τεχνάσματα παροχή διευκολύνσεων εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή ότι θεωρεί τέτοιου είδους πολιτικές αναξιοκρατικές και άνευ αντικειμένου, οπότε τις καταργεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταλάντευση ανάμεσα στις δύο παραπάνω θέσεις είχε ως αποτέλεσμα το νέο καθεστώς που εφαρμόστηκε φέτος πρώτη φορά να χαρακτηρίζεται από πολλές αδικίες.
«Είναι, κατά τη γνώμη μου, φανερό ότι, στο βαθμό που η πολιτεία επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στήριξης των πολυτέκνων, απαιτείται προς τούτο μια απλή και ξεκάθαρη λύση, χωρίς γραφειοκρατικές περιπλοκές που συχνά οδηγούν σε στρεβλώσεις και αδικίες: προσδιορισμός ανά ΑΕΙ και τμήμα ειδικών θέσεων για όλους όσους έχουν την ιδιότητα του πολυτέκνου, οι οποίες θα καταλαμβάνονται από αυτούς που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις», καταλήγει ο κ. Γάτσιος.
Οι ενδιαφερόμενοι πολύτεκνοι πάντως που προσέφυγαν σε συνταγματολόγους έχουν στα χέρια τους γνωματεύσεις που δικαιώνουν τις απόψεις τους. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Α. Δημητρόπουλος σε πολυσέλιδη γνωμάτευσή του κατέληξε: «Για την εισαγωγή των τέκνων των πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (με την ειδική κατηγορία των πολυτέκνων και των τέκνων τους) αρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα και δεν απαιτείται ως (πρόσθετη) προϋπόθεση και τα τέσσερα τέκνα τους να είναι κάτω των 23 ετών (ή κάτω των 25 εφόσον είναι φοιτητές) προκειμένου να δικαιούνται να εγγραφούν στη σχολή που έχουν επιτύχει».
Αλλά και ο Χ. Ανθόπουλος, καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καταλήγει στη γνωμάτευσή του: «Η παρανομία και αντισυνταγματικότητα των εν λόγω αποφάσεων μπορεί να αρθεί, εάν αυτές ερμηνευθούν σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα, δηλαδή υπό την εκδοχή ότι καταλαμβάνουν κάθε πρόσωπο που έχει την (ισόβια) πολυτεκνική ιδιότητα, καθώς και τα τέκνα αυτών». Οι πολύτεκνοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την άρση των περιορισμών εις βάρος τους.
ελευθεροτυπια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου