Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Επικίνδυνη μορφή του Η5Ν1 δημιουργήθηκε εργαστηριακά

Ολλανδία: Επικίνδυνη μορφή του Η5Ν1 δημιουργήθηκε εργαστηριακάΣε επαγρύπνηση δηλώνουν ότι θα βρίσκονται τα υπουργεία Υγείας πολλών χωρών, μετά την ανακοίνωση ερευνητών στην Ολλανδία ότι δημιούργησαν ένα πολύ πιο επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1.
Ο νέος ιός εξαπλώνεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανώς σκοτώνει το 60% των θυμάτων του.
«Πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Συζητήσαμε πολύ γι΄αυτό το θέμα» δήλωσε ο  Γάλλος υπουργός Υγείας Ζαβιέ Μπερτράντ, έπειτα από συνάντηση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια στην Υγεία (GHSI).
Μέλη της GHSI είναι η ομάδα G7 των βιομηχανικών χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η ομάδα του Ρον Φουκιέ στο Ιατρικό Κέντρο «Έρασμος» στο Ρότερνταμ ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια μεταλλαγμένη μορφή του Η5Ν1 η οποία για πρώτη φορά μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών σκοτώνει το 60% των ανθρώπων που προσβάλλει.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 350 θάνατοι, καθώς ο ιός που υπάρχει στη φύση δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η ανακοίνωση των Ολλανδών ερευνητών δημιούργησε το φόβο ότι ο νέος, μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε να δραπετεύσει από το εργαστήριο και να προκαλέσει επιδημίες με χιλιάδες νεκρούς.
Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν επίσης ότι η δημοσίευση των μεθόδων που εφαρμόστηκαν για τη δημιουργία του νέου ιού θα επέτρεπε σε τρομοκράτες να αναπτύξουν αντίστοιχους θανατηφόρους ιούς.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντάλι δήλωσε ότι η ΕΕ έχει λάβει τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις από τους Ολλανδούς ερευνητές:
«Οι ολλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο ιός βρίσκεται αποθηκευμένος με έναν πολύ ασφαλή τρόπο. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι ερευνητές είχαν λάβει τις απαραίτητες άδειες και ακολουθούν έναν κώδικα δεοντολογίας».
Πράγματι, αυτού του είδους οι επικίνδυνοι ιοί φυλάσσονται συνήθως σε εργαστήρια του ανώτατου Επιπέδου Βιοασφάλειας 4.
Ο Ντάλι είπε ακόμα ότι οι ερευνητές «δεν έδωσαν ευαίσθητες λεπτομέρειες» για τη μετάλλαξη που θα αύξανε την παθογένεια του ιού.
Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως ότι τέτοιου είδους μεταλλάξεις, που επιτρέπουν στον ιό να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων, μπορούν θεωρητικά να εμφανιστούν και αυθόρμητα στη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου