ΛΩΤΟΙ - ΛΩΤΟΣ
Persimmon (Kaki Diospyros) ή λωτός στα ελληνικά, τυπικά φθινοπωρινό φρούτο, έχει μια παράδοση χιλιάδων ετών. Χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Είχε ονομαστεί ως η «τροφή των θεών».
Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν "μήλο της Ανατολής». Από την Κίνα εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία όπου θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά.
Στους κήπους των χωρών της Ευρώπης άρχισε να καλλιεργείται από τα τέλη του τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα. Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες περί αυτού.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αν και ο Λωτός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, στους μετέπειτα χρόνους σχεδόν λησμονήθηκε και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός και πάλι μόλις τα τελευταία χρόνια.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αν και ο Λωτός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, στους μετέπειτα χρόνους σχεδόν λησμονήθηκε και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός και πάλι μόλις τα τελευταία χρόνια.
Δυστυχώς στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι για να είναι εύγεστος ο Λωτός θα πρέπει να καταναλώνεται ώριμος (όπου πραγματικά στάζει μέλι).
Πολλοί τον καταναλώνουν άγουρο και στυφό όπως τον βρίσκουν στα καταστήματα πώλησης της χώρας μας όπου δυστυχώς έτσι πωλείται, σε αντίθεση με ευρωπαϊκές χώρες όπου ο λωτός πωλείται ήδη ώριμος και γευστικότατος.
Δείτε στο τέλος της σελίδας ποιο είναι το μυστικό για να ωριμάζουν οι άγουροι λωτοί σας.
Ποικιλίες:
Ο Kaki Diospoyros ανήκει στην οικογένεια Ebenaceae . Στη φύση εμφανίζεται ως ένα δέντρο που φτάνει και τα δέκα μέτρα ύψος , με μεγάλα φυλλοβόλα φύλλα. Ο καρπός μοιάζει με ένα μεγάλο σφαιρικό τόπι, τεσσάρων λοβών, με λεπτό δέρμα, μεμβρανώδη, κίτρινη ή πορτοκαλί σάρκα είναι περισσότερο ή λιγότερο μαλακός, σχεδόν υγρός όταν φτάσει τέλεια ωριμότητα.
Ο Kaki Diospoyros ανήκει στην οικογένεια Ebenaceae . Στη φύση εμφανίζεται ως ένα δέντρο που φτάνει και τα δέκα μέτρα ύψος , με μεγάλα φυλλοβόλα φύλλα. Ο καρπός μοιάζει με ένα μεγάλο σφαιρικό τόπι, τεσσάρων λοβών, με λεπτό δέρμα, μεμβρανώδη, κίτρινη ή πορτοκαλί σάρκα είναι περισσότερο ή λιγότερο μαλακός, σχεδόν υγρός όταν φτάσει τέλεια ωριμότητα.
Οι ποικιλίες πιο γνωστές είναι: η Lotus της Romagna, το πιο κοινό, και η βανίλια της Καμπανίας, η Fuyu και Kawabata, Suruga που χαρακτηρίζεται από τη σφιχτή του σάρκα.
Θρεπτικές ιδιότητες:
Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτικό γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως. Όταν ωριμάσει ο καρπός είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.
Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες και συστήνεται ειδικά για εκείνους που υποφέρουν από συκώτι. Αντίθετα - λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα - απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.
Θρεπτικές ιδιότητες:
Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτικό γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως. Όταν ωριμάσει ο καρπός είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.
Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες και συστήνεται ειδικά για εκείνους που υποφέρουν από συκώτι. Αντίθετα - λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα - απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.
Όταν είναι έτοιμος να καταναλωθεί γίνεται έντονα πορτοκαλής με το δέρμα που τείνει να σπάσει πολύ εύκολα, με γεύση γλυκιά και ζελατινώδη συνοχή.
Δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητο να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο, να εξαλείψει το τυπική στυπτική γεύση που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη.
Στην πραγματικότητα, στο τέλος της διαδικασίας ωρίμανσης η τανίνη είναι μειωμένη, ενώ αυξάνονται τα σάκχαρα του, δίνοντας στον καρπό το χαρακτηριστικό του άρωμα.
Οι λωτοί μπορούν να καταναλωθούν νωποί ή ξεροί (αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ιαπωνία).
Το μυστικό της ωρίμανσης των λωτών.
Πώς να ωριμάσουμε τους λωτούς που αγοράζουμε.
Στα νεανικά μου χρόνια, όταν ήμουν φοιτητής στην Ιταλία, στη φοιτητική λέσχη, γνώρισα για πρώτη φορά τους λωτούς. Στην Ελλάδα δεν τους γνωρίζαμε ακόμη. Μου άρεσαν πάρα πολύ και από τότε κάθε φθινόπωρο κατανάλωνα μεγάλες ποσότητες.
Στην Ιταλία βρίσκαμε πάντα ώριμους λωτούς στα μανάβικα. Σήμερα στην Ελλάδα επιτέλους βρίσκω εύκολα αυτά τα φρούτα στα μανάβικα, όπου όμως οι λωτοί σχεδόν πάντα πωλούνται άγουροι και στυφοί.
Φαίνεται ότι ούτε οι παραγωγοί αλλά ούτε οι οπωροπώλες γνωρίζουν πως να ωριμάσουν τον λωτό.
Λοιπόν ρώτησα και σας μεταφέρω τη γνώση μιας γιαγιάς από την Ιταλία, που κατόρθωνε πάντα να έχει ώριμους λωτούς στο τραπέζι της.
Για να ωριμάζουν οι λωτοί,τους τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη ή μέσα σε πλαστική σακούλα ή και χάρτινη μεγάλη, μαζί με 2-3 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό.
Αφήνετε τα φρούτα στην κατάσταση αυτή για 3-5 ήμερες και στο τέλος θα έχετε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς στο τραπέζι σας.
Οι φίλοι μου τη ζήτησαν και σας παρουσιάζω μια πραγματικά καλή ιταλική συνταγή για μαρμελάδα Λωτού.
Συνταγή Μαρμελάδας
Δυσκολία: Χαμηλή
Χρόνος ετοιμασίας : 45 λεπτά
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Συνταγή Μαρμελάδας
Δυσκολία: Χαμηλή
Χρόνος ετοιμασίας : 45 λεπτά
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Υλικά: Λωτοί ώριμοι 1Κιλό
Grand Marnier: 100 ml
Λεμόνι : 1 χρησιμοποιούμε το χυμό του και τη φλούδα του.
Μήλο : 1
Βανίλια: 1/3 από ένα κλωναράκι βανίλιας ή μια μικρή συσκευασία σε σκόνη.
Ζάχαρη : 600 γραμμάρια
Ο λωτός μαρμελάδα, έχει ένα πολύ ιδιαίτερο ζεστό πορτοκαλί χρώμα και αρωματίζεται τέλεια με Grand Marnier.
Σερβίρετε τη μαρμελάδα λωτού επάνω σε παγωτό, στο ψωμί ή σε τάρτες.
Σερβίρετε τη μαρμελάδα λωτού επάνω σε παγωτό, στο ψωμί ή σε τάρτες.
Είναι εξαιρετική με ώριμα τυριά. Επίσης τρώγεται με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιτάσσει η φαντασία σας.
Αφαιρέστε τα κοτσάνια, και πλύνετε τους Λωτούς, κόψτε τους σε κομματάκια όχι πολύ μικρά και τοποθετήσετε τους στην κατσαρόλα. .
Αφαιρέστε τα κοτσάνια, και πλύνετε τους Λωτούς, κόψτε τους σε κομματάκια όχι πολύ μικρά και τοποθετήσετε τους στην κατσαρόλα. .
Ξεφλουδίστε ένα μήλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια και προσθέστε και αυτό στην κατσαρόλα, μαζί με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Βάλτε την κατσαρόλα με τα υλικά στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και μετά την πρώτη βράση τα αφήνετε να βράσουν χαμηλά για 5 λεπτά και στη συνέχεια σβήνετε τη φωτιά.
Περνάμε το μείγμα από το μύλο του πουρέ και προσθέτουμε στο μείγμα τη ζάχαρη και τη βανίλια. Βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά και αφαιρώντας τυχόν αφρό, έως ότου η μαρμελάδα να φθάσει να γίνει σχετικά πηκτή (χρειάζονται περίπου 40 λεπτά).
Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο, σβήστε τη φωτιά, αφαιρέστε το κλωναράκι της βανίλιας(εάν έχετε βάλει κλωναράκι) και προσθέστε το Grand Marnier στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια βάζουμε τη μαρμελάδα λωτού, στα βαζάκια ,κλείνουμε τα καπάκια, τοποθετούμε ανάποδα τα βαζάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αποστείρωση βάζων Μαρμελάδας
Αποστειρώστε τα βάζα τοποθετώντας τα σε μια κατσαρόλα που περιέχει κρύο νερό που τα καλύπτει απόλυτα και αφήστε τα να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά.
Όταν τελειώσει η αποστείρωση αφήσετε να κρυώσουν τα βάζα. Όταν κρυώσουν τα βάζα τα στεγνώνουμε τα σκουπίζουμε και τα φυλάμε σε χώρο δροσερό, ξηρό και σκοτεινό.
■ Συμβουλή
Όταν αγοράζετε Λωτούς για μαρμελάδα, προσέξτε να είναι ώριμοι αλλά όχι λειωμένοι, και δίχως να έχουν λεκέδες ή ρωγμές στην επιφάνεια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου