Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

«Κούρεμα» έως 40% στα εφάπαξ

Την εν ψυχρώ εκτέλεση του εφάπαξ, με δραματικές μειώσεις που μπορεί να φτάσουν και το 40%, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας
Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, ακόμη και αυτοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν το έχουν εισπράξει, πρόκειται να πάρουν πολύ μικρότερο εφάπαξ από αυτό που περίμεναν. Οι νέες αναλογιστικές μελέτες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, που βρίσκονται ήδη στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, σκιαγραφούν ένα ζοφερό τοπίο, αφού διαπιστώνεται έλλειμμα στη συντριπτική πλειονότητα των Ταμείων που χορηγούν το εφάπαξ βοήθημα. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), του οποίου το αναλογιστικό έλλειμμα φτάνει το 85%. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος έσοδα προς παροχές του συγκεκριμένου Ταμείου, όχι απλά είναι αρνητικός, αλλά δεν φτάνει για να καλύψει σήμερα ούτε το 15% των πραγματικών αναγκών του. Τι συνεπάγεται αυτό το έλλειμμα; Οπως λένε στελέχη του υπουργείου η μείωση του εφαπάξ στο συγκεκριμένο Ταμείο μπορεί να φτάσει ακόμη και το 40%. Ειδικά για το ΤΠΔΥ, η αναμονή για το εφάπαξ αγγίζει τα τέσσερα έτη, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 45.000 δικαιούχοι που βρίσκονται κυριολεκτικά στην «ουρά» και περιμένουν…
Ανάλογη κατάσταση δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες και μιας σειράς άλλων Ταμείων. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, το αναλογιστικό έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας του ΟΤΕ φτάνει το 30% (παραπέμπει σε μείωση εφάπαξ κατά 15%), ενώ σε αυτό του ΟΣΕ το 20% (η μείωση εφάπαξ υπολογίζεται σε 10%). Σε πολύ χειρότερη μοίρα βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας των ιερέων (έλλειμμα 59%, που παραπέμπει σε μείωση εφάπαξ κατά 30%), των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρίες (έλλειμμα 55%, που παραπέμπει σε μείωση εφάπαξ κατά 25%), ενώ από τις μειώσεις δεν φαίνεται να γλιτώνει ούτε ένα από τα πλέον ισχυρά Ταμεία, αυτό των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι εμφανίζει έλλειμμα της τάξης του 20% (παραπέμπει σε μείωση εφάπαξ κατά 10%). Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για το Ταμείο των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα, αφού παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα 38%.
Το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσιογράφων εμφανίζει αναλογιστικό έλλειμμα 30%, ενώ των εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης 20%. Στο 19% βρίσκεται το έλλειμμα στο Ταμείο των ασφαλισμένων στην πρώην Αστυνομία Πόλεων, ενώ στο 9% φτάνει το αναλογιστικό έλλειμμα στον κλάδο των αστυνομικών.
Οι πλέον άτυχοι της υπόθεσης όμως είναι όσοι έχουν ήδη βγει στη σύνταξη και περιμένουν να λάβουν το εφάπαξ τους. Είναι πιθανό οι μειώσεις που θα ανακοινωθούν να συμπεριλαμβάνουν ξανά όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από το 2010 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι ήδη, από το πολυνομοσχέδιο του προηγούμενου μήνα, τα εφάπαξ του ΤΠΔΥ «κουρεύτηκαν» κατά 20%, εκτός αυτών που είχαν υποβάλει αίτηση πριν από το 2010, που η μείωση ήταν 15%, ενώ της Εμπορικής Τράπεζας και της ΔΕΗ κατά 30%.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου