Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Καντάφι

Τρεις μήνες μετά την κατάληψη της Τρίπολης, στρατεύματα της μεταβατικής ηγεσίας της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι είναι νεκρός, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων που έφερε στα πόδια, μετά την επίθεση νατοϊκών δυνάμεων σε κομβόι.

Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι έλαβαν τον πλήρη έλεγχο της Σύρτης, γενέτειρας του συνταγματάρχη.

Αρχικά ο βρετανικός Guardian και το BBC ανέφερε ότι ο Καντάφι αιχμαλωτίστηκε στη Σύρτη και συνελήφθη. Σύμφωνα με το Reuters, o αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Μαζίντ, δήλωσε ότι ο Καντάφι έχει πιαστεί αιχμάλωτος και φέρει σοβαρά τραύματα και στα δύο πόδια. Στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει τη Σύρτη, νατοϊκά πυρά έπληξαν κονβόι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη σύλληψή του. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τον πρώην ηγέτη «έχει παραλάβει ασθενοφόρο».


(Η πρώτη φωτογραφία με τον Καντάφι νεκρό)

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε τις δηλώσεις έτερου αξιωματούχου του λιβυκού ΕΜΣ, του Μοχάμεντ Λέιτχ, ο οποίος ανέφερε ότι ο Καντάφι συνελήφθη στη Σύρτη και «είναι σοβαρά τραυματισμένος», αλλά «ακόμη αναπνέει».






(Μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ και το Στέιτ Ντεπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνουν τον θάνατο)

Άνδρες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ύψωσαν τη νέα εθνική σημαία σε οχυρό των κανταφικών δυνάμεων που καταλήφθηκε στο κέντρο της Σύρτης και καταδιώκουν από κτήριο σε κτήριο μαχητές που επιχειρούν να διαφύγουν.

Η κατάληψη της Σύρτης είναι η καθοριστική στιγμή του πολέμου στη Λιβύη. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι μετά την πτώση της γενέτειρας του Καντάφι θα ανακηρυχθεί η «απελευθέρωση» της Λιβύης και νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί εντός ενός μήνα.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πια δυνάμεις του Καντάφι. Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του, που επιχειρούν να διαφύγουν» δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο στρατηγός Γιουνούς αλ Αμπντάλι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο ανατολικό μισό της πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου