Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η λίστα της ντροπής - Μόνο οι βουλευτές θα μάθουν όσους χρωστούν όχι ο ελληνικός λαός

Οι βουλευτές ενημερώνονται για τα ονόματα χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να κρατούν σημειώσεις, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαρροής τους.

Γράμμα κενό η δέσμευση του Ευάγγελου Βενιζέλου για δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου. Αντί να γνωστοποιήσει μέσω του Τύπου στον ελληνικό λαό ποιοι είναι αυτοί που χρωστούν στο ελληνικό κράτος, «επέτρεψε» να δουν τη λίστα μόνο οι βουλευτές, αλλά και αυτοί δεν κατάφεραν να βγάλουν άκρη…

Σε ένα γραφείο, στο Μέγαρο Κοινοβουλίου, σαν «επτασφράγιστο μυστικό» κρατούσαν οι υπάλληλοι τη λίστα των μεγαλοοφειλετών, με την εντολή να «επιτρέπουν» σε όποιο βουλευτή επιθυμούσε απλά να ρίξει μια ματιά και σε καμία περίπτωση να μην πάρει στα χέρια του φωτοαντίφραφο της λίστας

Τι περιλαμβάνει επιτέλους αυτή η λίστα;
Πρόκειται για ένα μακρύ κατάλογο με 1739 ονόματα φυσικών προσώπων που οφείλουν μεγάλα ποσά στο δημόσιο και 756 ονόματα όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το 2009 και σύμφωνα με «μάρτυρες» υπάρχουν μεν γνωστά πρόσωπα σε αυτή, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει κανείς περί ποιου/ποιας ακριβώς πρόκειται, δεδομένου πως δεν αναγράφεται ούτε καν το ΑΦΜ, σε πολλές περιπτώσεις ούτε το πατρώνυμο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον φέρεται να παρουσιάζει η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, με τα «ευτράπελα» να διαδέχονται το ένα το άλλο… Για παράδειγμα, εμφανίζονται πρόσωπα να κάνουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή να παίρνουν (2009) επίδομα από τον ΟΑΕΔ και την ίδια στιγμή να βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό ύψους από 1 έως 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εντοπίστηκε πολίτης με δηλωθέν ετήσιο εισόδημα περίπου 600 ευρώ να καταθέτει σε τράπεζα του εξωτερικού 8 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου