Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ανάσα για εκατομμύρια νοικοκυριά - Πάγωσε τα επιτόκια

Ανάσα για εκατομμύρια νοικοκυριά έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς σήμερα αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο στο 1,5% το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ έδωσε αχτίδα αισιοδοξίας για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ήδη δέχεται ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω της ύφεσης που πλήττει την ευρωζώνη.


 Η απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ θεωρείται αναμενόμενη με δεδομένη την τρέχουσα συγκυρία, όμως μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η επικρατούσα εκτίμηση ήταν ότι μέσα στο φθινόπωρο τα επιτόκια του ευρώ θα ανέβαιναν.

Ετσι, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι δόσεις σε εκατομμύρια στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εξαρτάται από την ΕΚΤ παραμένουν αμετάβλητες, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για τη μείωση τους μέσα στους ερχόμενους μήνες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 1% από τον Μάιο του 2009 για να το αυξήσει δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2011, φέρνοντάς το στο σημερινό επίπεδο του 1,5%.
Αυξημενοι κινδυνοι. Πέραν της ανακοίνωσης για τα επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη φέτος και το 2012 στην ευρωζώνη, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και οι κίνδυνοι αυξημένοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες, μειωμένες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη θα κυμανθεί ανάμεσα στο 1,4% και στο 1,8% για το 2011 και μεταξύ 0,4 και 2,2% για το 2012.

Παράλληλα, η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το όριο του 2% που έχει θέσει, όμως αναμένει μείωσή του τον επόμενο χρόνο. Το γεγονός αυτό εκλαμβάνεται από τους αναλυτές ως έμμεσο μήνυμα για αποκλιμάκωση των επιτοκίων, καθώς το όριο του 2% θεωρείται καθοριστικό για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.

«Οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί αισθητά» σημείωσε ο κ. Τρισέ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, λέγοντας πως επίσης έχουν «αλλάξει οι ισορροπίες» για την πορεία του πληθωρισμού, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε επίσης ένταση των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, υποδεχόμενος θετικά την υπερψήφιση των μέτρων λιτότητας στην Ιταλία. Τόνισε επίσης πως δεν διαπιστώνει πρόβλημα ρευστότητας στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Επίσης, επανέλαβε τη σημασία άμεσης κύρωσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ζητώντας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «τιμήσουν την υπογραφή τους».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τρισέ επέλεξε να μην απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, που δέχεται αυξανόμενη κριτική από την ευρωζώνη, ενώ παράλληλα απάντησε - μάλιστα σε οργισμένο ύφος - σε άλλη ερώτηση για το πώς λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις, επιμένοντας πως το Συμβούλιο αποφασίζει «εντελώς ανεξάρτητα».
Σχολιάζοντας τέλος την παρέμβαση της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας για την ισοτιμία του φράγκου, ο Τρισέ σημείωσε πως η ΕΚΤ βρίσκεται σε επικοινωνία με την ελβετική Αρχή και «σέβεται την απόφασή» της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου