Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο παραβιάζει Wi-Fi δίκτυα και υποκλέπτει

Δύο ερευνητές ασφάλειας παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα ένα μη-επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο(unmanned aerial vehicle - UAV) το οποίο είναι ικανό να παραβιάσει ασύρματα Wi-Fi δίκτυα και να μιμηθεί GSM κεραίες προκειμένου να υποκλέψει συνομιλίες δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο παραβιάζει Wi-Fi δίκτυα και υποκλέπτει συνομιλίες
Το αεροπλανάκι αυτό με το όνομα Wi-Fi Aerial Surveillance Platform (WASP) κατασκευάστηκε από τον Mike Tassey και τον Richard Perkins, στόχος των οποίων ήταν να καταδείξουν πως ένα κλασσικό τηλεκατευθυνόμενο μικρό αεροπλάνο, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι χομπίστες του είδους, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.
Το WASP παρουσιάστηκε στο συνέδριο Black Hat, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και αποτελεί αναβαθμισμένη εκδοχή του μοντέλου που παρουσιάστηκε στο περσινό Defcon. Έχει μήκος 1.8 μέτρα, ζυγίζει 6 κιλά και μπορεί να πετάξει σε ύψος 22.000 ποδιών. Η πτητική αυτονομία του φτάνει τα 45 λεπτά.





Η βασική εξέλιξη με το περσινό μοντέλο της Defocn είναι η δυνατότητα λειτουργίας ως σταθμός βάσης GSM και η συνακόλουθη υποκλοπή συνομιλιών κινητής τηλεφωνίας. Επίσης το WASP έχει την δυνατότητα παρακολούθησης επικοινωνιών μέσω Bluetooth. To ίδιο το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο αποτελεί μοντέλο του αμερικάνικου στρατού, ο οποίος το χρησιμοποιούσε για στόχο. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι εξοπλισμός του εμπορίου, διαθέσιμος σε όλους, σύμφωνα με τους Tasssey και Perkins. O υπολογιστής του αεροπλάνου διαθέτει λειτουργικό σύστημα Linux και τρέχει λογισμικό Backtrack 4. Επίσης διαθέτει ένα νέο Universal Software Radio Peripheral (USRP) το οποίο του επιτρέπει να μιμείται σταθμούς βάσης GSM. Ουσιαστικά η τεχνολογία υποκλοπών κινητής τηλεφωνίας είναι δανεισμένη από μία περσινή επίδειξη του Chris Paget στην Defcon.
Επιπλέον το WASP υποστηρίζει και 4G δίκτυα μέσω των οποίων δέχεται εντολές για την εξ αποστάσεως πλοήγηση του.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το αεροπλάνο στοίχισε 6000 δολάρια. Η ακτίνα δράσης του είναι 25 μίλια και η πορεία του μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια. Επίσης μπορεί να εκτελεί κύκλους πάνω από συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να συλλέγει δεδομένα. Όπως προαναφέρθηκε το μέγιστο ύψος πτήσης του είναι 22000 πόδια, ωστόσο δεν επιτρέπεται από την αμερικανική νομοθεσία η πτήση τέτοιων αεροσκαφών πάνω από τα 400 πόδια.
"Το αεροπλάνο επιτρέπει την εξουδετέρωση φυσικών εμποδίων ασφάλειας. Φράχτες και τοίχοι δεν είναι πλέον εμπόδια με αυτό το είδος εναέριων μέσων υποκλοπής", δήλωσε ο Perkins στο Computerworld.
"Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό από το MIT για να φτιάξεις το αεροπλάνο αυτό. Μπορείς εύκολα να βρεις τα πάντα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου