Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της Κύπρου για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της Κύπρου για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σχετικά με το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).
Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Ρωσική Ομοσπονδία εξέφρασε μια ξεκάθαρη θέση αρχών, η οποία στηρίζεται απόλυτα στο διεθνές δίκαιο, το οποίο θα πρέπει όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να σέβονται και να εφαρμόζουν αυστηρά.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ιδιαίτερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία επικύρωσε στις 12/3/1997 και η Κυπριακή Δημοκρατία από τις 12/12/1988, προστίθεται.
Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι η απάντηση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κάνει ειδική μνεία στα σχετικά άρθρα της Σύμβασης που παρέχουν το κυρίαρχο δικαίωμα στα παράκτια κράτη στην ΑΟΖ τους για έρευνα, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των, ζώντων ή μη, πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων.
Επίσης, υπενθυμίζονται τα σχετικά άρθρα της Σύμβασης που αφορούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ γειτονικών κρατών, συμφωνίες τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει και επικυρώσει με τρεις γειτονικές της χώρες, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Προστίθεται ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δίνει μιαν ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της, όπως απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι όποιες ενέργειές της για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαντά επίσης με κατηγορηματικό τρόπο και στις άλλες αιτιάσεις της Τουρκίας, καλώντας την εμμέσως πλην σαφώς να μην διασυνδέει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στηρίζονται στα κυριαρχικά της δικαιώματα, με την ειρηνευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού.
Η θέση της Ρωσίας, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι σταθερή και ξεκάθαρη, και επαναβεβαιώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι, δηλαδή, η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει, και τα μέρη πρέπει να συμμορφώνονται, με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.
''Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτή τη σθεναρή στάση της Ρωσίας που πάντοτε αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ασπίδα και στήριγμα για τις όποιες απειλές της Τουρκίας, ασπίδα που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών'', αναφέρεται.
"Η ανταπόκριση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα διαβήματά μας ήταν άμεση και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα γενικότερα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου