Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Σχολιάστηκαν οι δηλώσεις του Μπορίσοφ στα Σκόπια

Αρκετά σκοπιανά τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν τα κύρια σημεία  της μαγνητοφωνημένης  δήλωσης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ της περασμένης Τετάρτης που αναφέρεται στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Ελπίζω η  πΓΔΜ να ατενίσει το μέλλον  της χώρας διαφορετικά από ότι τώρα και να μην επιδιώκει με την πρώτη ευκαιρία να γυρίζει στην ιστορία και να βασίζεται σε αυτήν. 


Η ιστορία είναι πολύ σημαντική  αλλά οι λαοί πρέπει να δημιουργούν υποδομές και να αναζητούν οικονομική ανάπτυξη και να μην ψάχνουν οποιαδήποτε δικαιολογία για γυρίζουν στην ιστορία και να την θεωρούν ως την καλύτερη λύση.

»Βέβαια αυτή τη λογική ακολουθεί η πολιτική της κυβέρνησής τους. Αισθανόμαστε, όμως,  την FYROM, ως την πιο κοντινή και φιλική χώρα και θέλουμε την ευημερία των πολιτών της και όχι αυτά τα οποία διατείνονται οι πολιτικοί τους ότι είναι μόνο λόγια του Μπορίσοφ» είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας προς τους δημοσιογράφους.

Τα σχόλια του Μπορίσοφ είχαν ερμηνευτεί ως ένα ‘νέο μήνυμα από τη Σόφια’ που συνδέεται με την αρχαιοποίηση των Σκοπίων και την ανέγερση των πολλών μνημείων, όπως και του βασιλιά Σαμουήλ, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην δήλωση του βούλγαρου πρωθυπουργού.

Στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα, βλέπουν ότι τα Σκόπια σφετερίζονται την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Η τηλεόραση των Σκοπίων, Αλφα ΤΒ, προβλέπει ότι τα ζητήματα αυτά ίσως τεθούν σε έναν γύρο συνομιλιών, που πιθανόν να ξεκινήσει με την επίσκεψη του υπουργού  Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόφσκι, την 1η Σεπτεμβρίου στη Σόφια.
Αυτή θα η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου