Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Βρήκαν γιατί είναι αντικαρκινικός ο καφές

Βρήκαν γιατί είναι αντικαρκινικός ο καφές
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του δέρματος, επειδή εξουδετερώνει αλλοιωμένα κύτταρα τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκινικά, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.
Το εύρημά τους υποδηλώνει πως η μέτρια κατανάλωση καφέ ή η τοπική εφαρμογή του καφέ στο δέρμα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο μέσο προστασίας από τους μη μελανωματώδεις καρκίνους του δέρματος.
Οι καρκίνοι αυτοί είναι το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αποτελούν τις πιο συχνές μορφές δερματικού καρκίνου και δεν είναι τόσο επιθετικοί όσο το κακόηθες μελάνωμα.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα, ώστε να παραμένει σε καταστολή ένα δερματικό ένζυμο που λέγεται ATR και το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες εμποδίζει τον κυτταρικό θάνατο.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ένα φλιτζάνι καφέ με καφεϊνη την ημέρα, καταστέλλει το ένζυμο αυτό, διεγείροντας έτσι τον θάνατο των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου.
Στη νέα μελέτη, τα ποντίκια που είχαν γεννηθεί με αδρανοποιημένο το ATR, κατόρθωσαν να αποφύγουν για πολύ καιρό τον δερματικό καρκίνο, παρότι οι ερευνητές τα εξέθεταν διαρκώς στην UV.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Science» (PNAS), τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ανέπτυξαν καρκίνο 3 εβδομάδες αργότερα από τα φυσιολογικά.
Στην πραγματικότητα, έπειτα από 19 εβδομάδες έκθεσης στην UV, τα τροποποιημένα ποντίκια είχαν κατά 69% λιγότερους όγκους και τέσσερις φορές λιγότερους διηθητικούς όγκους σε σύγκριση με τα φυσιολογικά.
Ωστόσο, η προστατευτική δράση από την αδρανοποίηση του ενζύμου δεν διαρκούσε για πάντα. Έπειτα από 34 εβδομάδες έκθεσης στην UV, όλα τα ποντίκια είχαν αναπτύξει δερματικούς καρκίνους.
«Η προστασία δεν είναι απόλυτη – εάν η έκθεση στην UV δεν σταματήσει, ο δερματικός καρκίνος κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαν Κόνεϊ, διευθυντής στο Εργαστήριο Μελέτης του Καρκίνου «Suzan Lehman Cullman» του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρσι.
Στο επόμενο στάδιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέθεσαν άλλα ποντίκια σε καφεϊνη, την οποία τα ζώα είτε κατανάλωσαν είτε δέχθηκαν τοπικά στο δέρμα. Και πάλι το ATR αδρανοποιήθηκε, με συνέπεια να προστατευτούν για καιρό από τους δερματικούς καρκίνους.
Τώρα, οι ερευνητές προγραμματίζουν νέες μελέτες για να διαπιστώσουν αν το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους. «Μας ενδιαφέρει κυρίως να μελετήσουμε την τοπική δράση της καφεϊνης, διότι εκτός από την αδρανοποίηση του ATR, η ουσία έχει την ιδιότητα να απορροφά απ’ ευθείας την UV ακτινοβολία», εξήγησε ο δρ Κόνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου