Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αποτρέψιμοι οι μισοί πρόωροι θάνατοι ανδρών

‘Καμπανάκι’ για τις συνήθειες της καθημερινής ζωής, σημαίνει μελέτη που ανακοίνωσαν Ευρωπαίοι επιστήμονες.

Αναλύοντας στοιχεία από 34 ευρωπαϊκές χώρες, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 50% των πρόωρων θανάτων μεταξύ ανδρών, δεν οφείλονται σε γενετικά αίτια, αλλά σε συνήθειες ζωής.

Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά για τους Έλληνες, καθώς δείχνουν ότι υιοθετούν επικίνδυνες για την υγεία τους συνήθειες.

Συγκεκριμένα, βρίσκονται στην έβδομη υψηλότερη θέση σε αριθμό τακτικών καπνιστών, κατέχουν μία από τις πέντε υψηλότερες θέσεις σε παχυσαρκία, ενώ βρίσκονται στην προ – τελευταία θέση σε τακτικές επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς.

Η μελέτη αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο επίπεδο υγείας μεταξύ των χωρών – μελών.

Ο τρόπος ζωής και η έκθεση σε αποφεύξιμους παράγοντες κινδύνου, οδηγούν σε πρόωρη απώλεια ζωής και σε ασθένεια, οι οποίες δεν είχαν γενετικό υπόστρωμα.
Ευρήματα

Τα κύρια συμπεράσματα από τη μελέτη είναι τα εξής:
  • Αν και οι άνδρες ζουν περισσότερο από ποτέ, τα επιδημιολογικά και δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των ενεργών ανδρών, στην Ευρώπη των 27.
  • Ένας στους δύο πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
  • Οι άνδρες δεν εφαρμόζουν – όσοι οι γυναίκες – προγράμματα προληπτικών ελέγχων για την υγεία τους.
  • Παρά τη δυσμενή αυτή εικόνα, καταγράφεται μείωση στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα στους άνδρες. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ωστόσο, παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για τη ζωή.
  • Ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στους άνδρες είναι ο καρκίνος του προστάτη. Παρά την αποτελεσματική θεραπεία, ο καρκίνος των όρχεων παραμένει το πρώτο αίτιο θανάτου από καρκίνο σε νεαρούς άνδρες ηλικίας 20 έως 35 ετών.
  • Η κατάθλιψη και τα άλλα ψυχικά προβλήματα υγείας δεν διαγιγνώσκονται επαρκώς, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται όσο θα μπορούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου