Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Κάψουλα-κάμερα για ενδοσκόπηση όγκων

  Έχει μήκος μόνον 26 χιλιοστά και διάμετρο 11. Πρόκειται για μια κάψουλα με ενσωματωμένη μικροσκοπική βιντεοκάμερα ανίχνευσης όγκων στο έντερο. Από τον Φεβρουάριο τα γερμανικά ταμεία υγείας καλύπτουν τη χρήση της.

Τα γερμανικά ταμεία υγείας καλύπτουν από τον Φεβρουάριο τη χρήση της κάψουλας σε ασθενείς που πάσχουν από αιμορραγίες και δεν εντοπίστηκε η αιτία τους μετά από γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση. Όσοι ασθενείς επιθυμούν τη χρήση της χωρίς να συνιστάται από τον θεράποντα ιατρό πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα ιδιωτικά.
 
Η λιλιπούτεια κάμερα είναι ενσωματωμένη στην κάψουλα και λαμβάνεται από τον ασθενή με λίγο νερό σαν χάπι. Μαγνητοσκοπεί συνεχώς το περιβάλλον της ακολουθώντας τη φυσική διαδρομή του γαστρεντερικού συστήματος από το στομάχι μέχρι και το παχύ έντερο και μετά από έξι ή οκτώ ώρες καταλήγει στην τουαλέτα. Όμως δεν μπορεί να αφαιρέσει πολύποδες, ούτε να κάνει βιοψία ή να σταματήσει αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής της δραστηριότητας. Η κάμερα αναπτύχθηκε κατ' αρχήν για  ενδοσκοπική εξέταση του στομάχου από επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Έρλαγκεν υπό τον Ράινερ Κούτ.
 
Σύμφωνα με συγκριτικές έρευνες στις ΗΠΑ οι μικροσκοπικές κάμερες ανίχνευσαν μόνον το 80% των όγκων και στην Ευρώπη το 88%. Εκτιμάται ότι η βασική επιτυχία της κολονοσκόπησης βρίσκεται στην προετοιμασία του ασθενή, δηλαδή στην πλύση του εντέρου και τη αποφυγή λήψης φαγητού επί τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την εξέταση.
 
Οι Γερμανοί γιατροί επιμένουν ότι όσο η κάψουλα δεν έχει 100% επιτυχία πρέπει να γίνεται κολονοσκόπηση. Γι’ αυτό συνιστούν τη χρήση της κατά περίπτωση, επειδή προκύπτουν πολλά έξοδα χωρίς να υπάρχουν ασφαλή αποτελέσματα. Συνήθως η κάψουλα-κάμερα χρησιμοποιείται σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του εντέρου, όπου η κολονοσκόπηση είναι δύσκολη και πολλές φορές επώδυνη.
 
Οι δύο μεγάλες εταιρείες που την κατασκευάζουν, Olympus και Siemens, προσπαθούν πυρετωδώς να βελτιώσουν την κάψουλα-κάμερα. Ελπίζουν ότι το πολύ σε μία πενταετία θα υπάρχει νέα τηλεκατευθυνόμενη-μαγνητική κάψουλα με δυνατότητα βιοψίας και αφαίρεσης πολύποδα μέσω ειδικής λαβίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου