Φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα η υπόθεση του E-coli, αφού, βοδινό κρέας το οποίο είναι μολυσμένο με τον παθογόνο μικροοργανισμό Escherichia coli (Ο157:Η7) κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τις ελληνικές αρχές.
Πρόκειται για διαφορετική παρτίδα από εκείνες που είχαν ανακοινωθεί προ δύο εβδομάδων από τον ΕΦΕΤ για εντοπισμό του βακτηρίου σε κατεψυγμένο κιμά και σουτζουκάκια, που διακινούνταν μέσω μεγάλου πολυκαταστήματος γερμανικών συμφερόντων, οι οποίες άλλωστε πρόλαβαν και αποσύρθηκαν από την αγορά πριν φτάσουν στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων στην προκειμένη περίπτωση έχουμε βοδινό κρέας που ήδη διακινήθηκε στην Ελλάδα και στο οποίο ανιχνεύτηκε ο συγκεκριμένος παθογόνος μικροοργανισμός. Μάλιστα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και συστήνει να ακολουθούν προσεκτικά τους κανόνες υγιεινής. Τονίζει ωστόσο ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) ούτε αιμορραγική κολίτιδα στην χώρα μας.Αξίζει να αναφερθεί ότι για την υπόθεση υπήρξε ενημέρωση των ελληνικών από τις βελγικές αρχές, οι οποίες ανέφεραν ότι ανίχνευσαν τον ιό Ο157:Η7 σε βοδινό κρέας, του οποίου η πρώτη ύλη προέρχεται από το γαλλικό σφαγείο «Group Bigard» (κωδικός έγκρισης FR 59 225 104 CE). Οι γαλλικές αρχές, με τη σειρά τους, αναφέρουν για διακίνηση του συγκεκριμένου βοδινού κρέατος, σε τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις, ως εξής:
- «ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΙΑ Α.Ε.» (Κεντρική Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης): αρ. παρτίδας 071878, (AV5: ωμοπλάτη με στήθος), ημερομηνία παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 173,8 κιλά.
- «ΕΔΕΣΜΑ Α.Ε.» (Σίνδος, Θεσσαλονίκη): Αρ. παρτίδας 071862 (AV5), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 214,6 κιλά.
- «ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Α.Ε.» (Στέρνες Ακρωτηρίου, Χανιά Κρήτης): α) Αρ. παρτίδας 071887 (Plat de cote: μεσοπλεύριο κρέας, στηθοπλευρές), ημ. παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 49,7 κιλά και β) Αρ. παρτίδας 071862 (Plat de cote), ημ. παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 45,7 κιλά.
- «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ Α.Ε.» (Τρίκλινο, Κέρκυρα): α) Αρ. παρτίδας 072135 (Plat de cote), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 49,9 κιλά και β) Αρ. παρτίδας 072135 (AV5), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 190 κιλά.
Ο ΕΦΕΤ έχει απαιτήσει την άμεση απόσυρση όλων των προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Την ίδια ώρα, σε σχέση με το βακτήριο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες πολίτες στην Κεντρική Ευρώπη, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και σωστό ξέβγαλμα και στέγνωμα, όλα τα ζωικά προϊόντα να μαγειρεύονται καλά και φυσικά να τηρούνται κανόνες για την αποφυγή επιμόλυνσης (όπως πχ χρήση διαφορετικής επιφάνειας κοπής για το ωμό κρέας).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου