Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Επιδρομή... αγελάδων σε σαλέ!

Επιδρομή από αγελάδες δέχεται το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν, στο όρος Βόρας της Πέλλας, και οι ζημιές που έχουν προκαλέσει τα ζώα μέσα σε ένα διήμερο ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία».

Τα ζώα ανήκουν σε κτηνοτρόφους που έχουν νοικιάσει παράτυπα το βουνό από την πρώην νομαρχιακή επιχείρηση Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης Πέλλας και δεν τηρούν τον όρο απαγόρευσης βοσκής σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου.

Την καταγγελία έκαναν τα στελέχη της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις του σαλέ, η οποία κατέθεσε σχετική αναφορά στο Δασαρχείο Αριδαίας και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η ζημιές που έχουν προκληθεί στο κτίριο του σαλέ ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ. Όσο για τις γενικές εξωτερικές εγκαταστάσεις, στο σκι μπαρ και στον εξοπλισμό της άγκυρας, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και συνεχόμενες», περιγράφει στην αναφορά της η κ. Κωνσταντίνα Κουτσογιαννοπούλου, διευθύντρια του σαλέ.

Οι αγελάδες, σύμφωνα με τις περιγραφές, συχνά πέφτουν πάνω στην τζαμαρία της καφετερίας και σπάζουν τα τζάμια, ξύνονται πάνω στον εξοπλισμό προκαλώντας ζημιές, αφοδεύουν και γεμίζουν κοπριές τον περιβάλλοντα χώρο.

Το σημείο του βουνού όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται στην πρώτη ζώνη προστασίας Νατούρα και Κορίνα 2000 και έχει περιορισμούς στη χρήση. Υπάρχει χαρακτηρισμένος βοσκότοπος και λιβαδική έκταση, και τα αιγοπρόβατα μπορούν να βόσκουν, αφού τρώνε το χόρτο και δεν το ξεριζώνουν όπως οι αγελάδες, οπότε δεν προκαλούν ζημιά στη χλωρίδα.

Η προηγούμενη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης Πέλλας όμως, βάσει της καταγγελίας, νοίκιασε περιοχές για χρήση βοσκής σε αγελαδοτρόφους χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, χωρίς μελέτη-άδεια χρήσης νερού, χωρίς νόμιμο δικαίωμα για τέτοιου είδους ενοικιάσεις γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου