Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η Ευρωζώνη φλέγεται και η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής είναι στον αέρα γιατί Μέρκελ και Σαρκοζί έκλεισαν τα ραντεβού τους!

 
- Σενάρια για έκτακτο eurogroup αντί για Σύνοδο Κορυφής
- Le Monde: Ανίκανοι οι ηγέτες στις δύο όχθες του Ατλαντικού
- Δραματικές στιγμές για την ελληνική οικονομία - Έκτακτη σύσκεψη Παπανδρέου Βενιζέλου
- ''Συζητούν σχέδιο επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα με τη στήριξη της Ευρωζώνης''
- Κομισιόν : Περίπλοκη περίπτωση η Ελλάδα - Πρέπει να παρθούν και ΑΛΛΑ μέτρα λιτότητας

Αυτές τις δραματικές ώρες που ζούμε γράφεται ιστορία στην Ευρώπη, αν και για κάποιους απαισιόδοξους διαγράφεται το τέλος της ιστορίας της Ευρωζώνης. Μεταξύ αυτών η έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Monde που κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο ''Αυτά τα παιδιά που μας κυβερνούν'' γράφει για ανεύθυνες κυβερνήσεις που αδυνατούν ακόμα και τώρα να φτάσουν σε αποφάσεις που θα μας βγάλουν από την κρίση:''Το καταλάβαμε: η κατάσταση απαιτεί ενηλίκους – κι αυτοί απουσιάζουν τόσο σε Ουάσινγκτον όσο και σε Βρυξέλλες!''
 
Ο τίτλος της εφημερίδας έμελλε να δικαιωθεί λίγες ώρες νωρίτερα στην Γερμανία.
Γιατί Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει οριστικοποιημένο σχέδιο όσον αφορά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για το δεύτερο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας.
 
''Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την έκτακτη Σύνοδο'', διευκρίνισε η εκπρόσωπος σε ερώτηση του Reuters.''Η προτεραιότητα για τους υπουργούς Οικονομικών είναι να συμφωνήσουν ως προς το νέο πακέτο για την Ελλάδα''.

Λιγο αργότερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ δήλωνε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για Έκτακτη Σύνοδο, αφού όπως είπε η καγκελάριος έχει ήδη κλείσει τα ραντεβού της στη Γερμανία για την Παρασκευή.

Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απόφαση για Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανέφερε και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
Παρακολουθήστε τώρα τον παραλογισμό πως ξεδιπλώνεται σε  όλο του το μεγαλείο.

Όπως διέρρευσε τώρα ψάχνονται για έκτακτο Eurogroup για πολιτική λύση στην κρίση του χρέους με την Ελλάδα να ζητάει πιεστικά τη χορήγηση νέου δανείου ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι υποχρεώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια και να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού μας συστήματος.

Αυτές οι εξελίξεις είναι πιθανότατα αιτία για την έκτακτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Ε.Βενιζέλο στο γραφείο του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή.
Το πρωί ήρθε ξανά στο τραπέζι η λύση μέσω επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα με τη στήριξη της Ευρωζώνης.
Πρόγραμμα ευρείας επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα σε χαμηλή τιμή "ντάμπινγκ" με τη στήριξη της Ευρωζώνης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της εφ. Financial Times Deutschland.
 
Το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει στη δευτερογερνή αγορά ομόλογα στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.
 
Σύμφωνα με την 'FTD', μια μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν ότι ένα τέτοιο μέτρο για τα ελληνικά ομόλογα θα αξιολογηθεί ως "επιλεκτική πτώχευση".
 
Όμως την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ τάσσεται υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
''Η αβεβαιότητα και δυσπιστία των πιστωτών ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες, για αυτό και πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα άλλη λύση απότι η διαμόρφωση νέων πακέτων δανείων'', είπε ο κ. Μπλέσινγκ στην εφ. Bild.
 
Ο κ. Μπλέσινγκ θεωρεί μη ρεαλιστικά τα σχέδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
''Μία καθαρά εθελοντική, αλλά ταυτόχρονα σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών δυστυχώς δεν λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της'', λέει ο κ. Μπλέσινγκ.
 
Ο ίδιος εκτιμά ότι ''αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλος σεισμός για τις ιδιωτικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης''.
 
Την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είχε ζητήσει ο πρόεδρος Commerzbank και με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 
Ο κ. Μπλέσινγκ πρότεινε διαγραφή του 30% του ελληνικού χρέους και ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα τριακονταετούς διάρκειας με επιτόκιο 3,5%. Τα νέα ομόλογα θα πρέπει να έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης και το μοντέλο θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να διευκολύνει, σε περίπτωση που χρειαστεί, και την Πορτογαλία και Ιρλανδία, υποστήριξε ο κ. Μπλέσινγκ. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί από 250 δις στα 170 δις ευρώ. Ο κ. Μπλέσινγκ συνεκτιμά ότι αυτό το μέτρο θα εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως στάση πληρωμών (Default) εκ μέρους της Ελλάδας.
 
Για πρώτη φορά πρόεδρος μεγάλης τράπεζας που έχει στην κατοχή της σημαντικό αριθμό ελληνικών ομολόγων τάσσεται ανοιχτά υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Η Commerzbank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας και υπολογίζεται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ.
 
Με όλα αυτά μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό να ασκεί κριτική στη κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ ο πρώην υπ. Οικονομικών Χανς Άιχελ για επιφυλακτική στάση στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
"Η γερμανική φωνή έχει τεράστιο βάρος αντίστοιχο με το οικονομικό μας βάρος", είπε ο κ. Άιχελ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σημείωσε ότι "η Ευρώπη περιμένει την ανάληψη ηγετικής ευθύνης από τη Γερμανία, αλλά δυστυχώς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί".
 
Ο κ. Άιχελ τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ στην προώθηση του αναγκαίου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης παράλληλα με τη θέσπιση του κοινού νομίσματος.
Οι χώρες της Ευρωζώνης θα έπρεπε πολύ γρηγορότερα να αποκτήσουν μια συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, είπε ο κ. Άιχελ που τάχθηκε υπέρ του ευρωομολόγου.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης χρέους "σαν ένα κύμα" από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι "πραγματικός", δήλωσε η νέα Φιλανδή Υπουργός Οικονομικών, καλώντας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ιταλίας.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κρίση να εξαπλωθεί ως ένα κύμα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον αποτρέψουμε», δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν στον κρατικό ραδιοσταθμό YLE.

Οι δηλώσεις αυτές σημειώνονται στον απόηχο των ανησυχιών του επενδυτικού κοινού σχετικά με την κατάσταση της Ιταλίας, το δημόσιο χρέος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 1,9 τρισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 120% του ετήσιου ΑΕΠ της.

«Η Ιταλία, το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να τακτοποιήσει τα του οίκου της, και να λάβει τις αποφάσεις της, όπως έκανε και η Ελλάδα. Πρέπει να λάβει οικονομικά μέτρα για τη διατήρηση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη χώρα», είπε η υπουργός.

Η Φινλανδία, έχει λάβει σκληρή γραμμή για την επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη και τώρα αρνείται τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε νέα δάνεια τα οποία δεν θα συνοδεύονται από εμπράγματες εγγυήσεις.

«Το σύνθημά μας είναι ότι η Φινλανδία προσπαθεί να περιορίσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ότι για αυτή τη θέση δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης».

«Εμείς δεν συμμετέχουμε σε προγράμματα ή σχέδια στήριξης που δεν συνοδεύονται από εγγυήσεις», επανέλαβε.

Σοκ και δέος όμως είναι οι λέξεις που περιγράφουν την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.

Η Κομισιόν ξεχωρίζει την περίπτωση της Ελλάδας από τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης χαρακτηρίζοντας την «πιο περίπλοκη», λόγω του υψηλού χρέους και του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας, και ως λύση ζητάει νέα μέτρα λιτότητας:''Ενώ η Ελλάδα έχει εμφανίσει αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι στιγμής, το συνολικό πρόγραμμα είναι πιο περίπλοκο λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους της χώρας και του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της.Οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με ένταση''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου