Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ακης, ο Νίκος και… η βίβλος του «Μr εξοπλισμοί»


Εντεκα χρόνια πριν από την πολύκροτη σύλληψη του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών για «μίζες» ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Αντώνης παρέδιδε μαθήματα «Αμυντικής Οικονομίας».
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου παρουσίαζε τα βιβλία του ως ειδικός σε θέματα άμυνας και οικονομίας όχι μόνο ενώπιον πρωτοκλασάτων πολιτικών στελεχών, αλλά και στα πανεπιστημιακά έδρανα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτό που μάλλον «ξέχασε» να συμπεριλάβει στα κείμενά του ήταν οι λογαριασμοί offshore εταιρειών στη Σιγκαπούρη, αλλά και οι βαλίτσες μέσα στις οποίες μεταφερόταν το μαύρο χρήμα.
Για την προώθηση του συγγράμματος «Αμυντική Οικονομία», ο Αντ. Κάντας είχε οργανώσει στις 22 Σεπτεμβρίου 2002 γκλαμουράτη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, αφού άλλωστε στην παρουσίαση είχε πρωταγωνιστήσει ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης . Οι δύο στενοί συνεργάτες είχαν προσέλθει μαζί στο μουσείο ευδιάθετοι και χαμογελαστοί, καθώς τότε τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα επακολουθούσε.
Ο καθ” ύλην αρμόδιος υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος είχε μιλήσει στην εκδήλωση με τα καλύτερα λόγια τόσο για το βιβλίο όσο και για τον ίδιο τον συγγραφέα. «Προωθώντας το εξοπλιστικό πρόγραμμα 1995-2000 σε μια εποχή αρκετά δύσκολη για την άμυνα, δύσκολη για την οικονομία, η σύζευξη που παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Αντώνης Κάντας »Η οικονομία της άμυνας» είναι κάτι που προέκυψε με την εμπειρία, την ωριμότητα και τα αποτελέσματα. Για να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μ” ένα συγκεκριμένο ποσό πίστωσης που διέθετε το υπουργείο στους λογαριασμούς του εκείνη την πενταετία, τη μεγαλύτερη ποσότητα και αποτελεσματική αμυντική ικανότητα, την πιο σύγχρονη, την πιο αποτελεσματική, κάτω από συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες», ήταν τα λόγια του Α. Τσοχατζόπουλου.
Ωστόσο, στην παρουσίαση του βιβλίου είχε βρεθεί και ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τον συγγραφέα που σήμερα αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες. Την εποχή εκείνη οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί, που στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του κ. Κάντα, οραματίζονταν μια συνεργασία της Αριστεράς, που αν συνέβαινε θα γινόταν κατά τα πρότυπα του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) του Οσκαρ Λαφοντέν.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του που διαβάζουμε στα οπισθόφυλλα των βιβλίων του, ο Αντώνης Κάντας γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Οπως δηλώνει είναι μηχανικός, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων, διδάκτωρ Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η θέση του ως επίκουρου καθηγητή στο ΑΠΘ είχε τεθεί εν αμφιβόλω ήδη από την περίοδο της παντοκρατορίας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΘ, ο Αντ. Κάντας ήταν επισκέπτης καθηγητής, θέση που του είχε δοθεί χάρη στις πολιτικές γνωριμίες του. Μάλιστα το δεύτερο βιβλίο του το έχει αφιερώσει στους «φοιτητές του, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».
Το συγγραφικό έργο του συμπεριλαμβάνει δύο επιστημονικά πονήματα, που σήμερα φαντάζουν τουλάχιστον ειρωνικά… Το 2002 εξέδωσε το βιβλίο «Αμυντική Οικονομία» και το 2005 το «Οικονομική άμυνας – ασφάλειας».
Στις σελίδες του πρώτου βιβλίου διαβάζουμε για την εισαγωγή της οικονομικής σκέψης και την εφαρμογή των οικονομικών θεωριών στη μελέτη και ανάλυση της άμυνας – ασφάλειας. Οπως σημειώνει ο συγγραφέας, «η εξέταση των δεδομένων διαμορφώνει έναν νέο χώρο της Οικονομικής Επιστήμης, στρατηγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, την Αμυντική Οικονομία (Defense Economics)».
Στο ίδιο βιβλίο ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της συσσωρευμένης γνώσης του κύριου καθηγητή και πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών για τις ομάδες συμφερόντων που δημιουργούν συγκρούσεις για να διεκδικήσουν μερίδιο του πλούτου, ο οποίος κατά τον κ. Κάντα πρέπει να δοθεί για εξοπλιστικά προγράμματα. Αντιγράφουμε απόσπασμα από το βιβλίο του: «Από τη στιγμή που οι πόροι και οι πλουτοπαραγωγικοί συντελεστές παραμένουν σε σχετική σπανιότητα και με δεδομένη την επιδίωξη των ανθρώπων και των ομάδων συμφερόντων που αυτοί σχηματίζουν, να διευρύνουν το μερίδιο του συνολικού πλούτου που κατέχουν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις σύγκρουσης για ανακατανομή των πόρων. Αναπόφευκτα και αυτονόητα δημιουργείται η ανάγκη για διάθεση μέρους του παραγόμενου πλούτου στη δημιουργία μέσων και τρόπων διασφάλισής του, δηλαδή στην άμυνα».
Και ο συγγραφέας συνεχίζει: «Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πόσο θα πρέπει να είναι το τίμημα της επένδυσης στην άμυνα – ασφάλεια για διαφύλαξη και αύξηση του πλούτου μιας χώρας, με ποιον τρόπο θα γίνεται ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτού του τιμήματος και πόσο αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η Αμυντική Οικονομία».
Προφητικά λόγια
Είναι περίπλοκο να υπολογιστούν οι αμυντικές δαπάνες
Το δεύτερο βιβλίο του Αντώνη Κάντα, που εκδόθηκε το 2005, με τίτλο «Οικονομική άμυνας – ασφάλειας», ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του πρώτου κι ήρθε μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του στο υπουργείο Αμυνας, από τον Γιάννο Παπαντωνίου. Εναυσμα για τη συγγραφή του αποτέλεσε -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- η «αποδοχή και η τόσο μεγάλη ανταπόκριση των φοιτητών του Οικονομικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην επιλογή του μαθήματος της Οικονομική της Αμυνας που ξεπέρασε κάθε προσδοκία για ένα νέο, πρωτοποριακό αντικείμενο που πρόσφατα εντάχθηκε για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, από το ΑΠΘ, στον κύκλο των οικονομικών μαθημάτων».
Ο στόχος του
Ο ίδιος δήλωνε τότε ότι επιδίωξή του στη νέα έκδοση «ήταν η καλύτερη προσαρμογή του βιβλίου στις ανάγκες της διδασκαλίας του μαθήματος, η ανάδειξη της ευρύτητας της έννοιας της άμυνας – ασφάλειας και η δυνατότητα αξιοποίησης του περιεχομένου του, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά, μεταφορικά, και σε ατομικό και εταιρικό οικονομικό επίπεδο».
Με άλλα λόγια, ο συλληφθείς για υπέρογκες μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα, οι μεγαλύτερες που έχουν ποτέ αποκαλυφθεί, προόριζε τα βιβλία του για μπεστ σέλερ πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μίζες των περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων δικαιολογούν τη… δημοφιλία των μαθημάτων του στο ΑΠΘ.
Μάλιστα, ο συγγραφέας Κάντας είχε τολμήσει να κάνει στο βιβλίο του και προβλέψεις για το μέλλον των αμυντικών επενδύσεων.
Θέτοντας τέσσερα σημεία στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι «η δημιουργία και η διατήρηση μιας επαρκούς αμυντικής τεχνολογικής βάσης κάτω από εθνικό έλεγχο είναι επιβεβλημένη».
Συμπεραίνει κιόλας πως «οι περισσότερες χώρες θα δεχθούν πιθανότατα την εξάρτηση από ξένες αμυντικές τεχνολογίες, προκειμένου να διατηρήσουν την αμυντική τους δομή, με μοναδική εξαίρεση τις ΗΠΑ».
Ο Αντ. Κάντας αναλύει και το κόστος της άμυνας – ασφάλειας και υπεραμύνεται των υψηλών ποσοστών που κατέχουν οι αμυντικές δαπάνες στο ΑΕΠ της κάθε χώρας, ενώ προχωρεί και σε υπολογισμό των στρατιωτικών αμυντικών δαπανών λέγοντας πως είναι… «περίπλοκος».

ΕΘΝΟΣ
polispress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου