Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πόρισμα-"φωτιά" για 30 εφοριακούς για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης

Πολυσέλιδη έκθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας "καίει" 30 εφοριακούς, οι οποίοι για χρόνια δεν εισέπρατταν τους φόρους, που ωστόσο παρακρατούνταν από τις εισφορές των υπαλλήλων. Τα ουζάκια ελεγχόμενων και ελεγκτών και οι έρευνες μόνο κατόπιν καταγγελίας
Στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς βρίσκονται από την προηγούμενη Παρασκευή όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η οικονομική επιθεωρήτρια σχετικά με τις ευθύνες υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών για την υπόθεση υπεξαίρεσης 18 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση των 400 σελίδων περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέσεις μαρτύρων και ανωμοτί καταθέσεις των εφοριακών, οι οποίοι την περίοδο 1998-2009 είχαν την υποχρέωση να εισπράττουν τους φόρους, κάτι που ωστόσο δεν έκαναν, παρά το γεγονός ότι παρακρατούνταν από τις εισφορές των δημοτικών υπαλλήλων. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ο δήμος έπαιρνε κανονικά όλα τα πιστοποιητικά από την εφορία.
Το αδίκημα που αντιμετωπίζουν οι εφοριακοί, εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις, είναι η απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου. Το ποσό που έχει υπολογιστεί ότι δεν εισπράχθηκε φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανωμοτί καταθέσεις που έδωσαν οι εφοριακοί, ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν έγινε έλεγχος στις εισφορές του δήμου, ο οποίος θα αποκάλυπτε ότι στα δημόσια ταμεία δεν έμπαιναν χρήματα από τις κρατήσεις των υπαλλήλων, διότι ποτέ δεν υπήρξε σαφής καταγγελία. Αυτή ήταν η πρακτική, όπως υποστήριξαν, για να προχωρήσουν σε ελέγχους σε επιχειρήσεις ενώ σε δήμους, εκείνη την περίοδο, κανείς δεν έκανε έρευνα.
Στο πόρισμα πάντως αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ΔΟΥ είχε να ελέγξει μόνο το δήμο Θεσσαλονίκης και δεν ήταν επιφορτισμένη με μεγάλες επιχειρήσεις ενώ τονίζεται ότι οι εφοριακοί έπρεπε να αντιληφθούν αμέσως το σκάνδαλο της μη είσπραξης, καθώς ήταν αντιληπτό και με μια απλή ματιά. Κι αυτοί διότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο έναν μήνα να υπάρχουν εισροές από κρατήσεις του δήμου στην εφορία αλλά και τον επόμενο αυτές ήταν μηδενικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη της υπεξαίρεσης, η οικονομική επιθεωρήτρια είχε αποκαλύψει ότι: "Οι ελεγχόμενοι και οι ελεγκτές έπιναν ουζάκια. Τρωγόπιναν οι κατηγορούμενοι με υπαλλήλους της ΔΟΥ".
Να θυμίσουμε ότι για την υπεξαίρεση στο δήμο έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης ενώ σε κάθειρξη 15 και 10 ετών επιβλήθηκε στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας.
Πληροφορίες από makthes.gr
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου