Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ντιμιτρόφ: «Τα Σκόπια πρέπει κάποτε να τελειώσουν με το Μακεδονισμό»

«Οι Έλληνες και οι Κύπριοι επέμεναν όχι στο όνομα, αλλά στο ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα αυτή»

Δεκέμβριος  18, 2013.

Σόφια.

«Τα Σκόπια πρέπει κάποτε να τελειώσουν με το Μακεδονισμό», δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας, Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, γράφει το βουλγαρικό Focus και συνεχίζει:

Η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών ήταν σωστή, πράγματι, δεν είναι το πρόβλημα μόνο το όνομα, αλλά και η αποτυχία των Σκοπίων να εφαρμόσει τα κριτήρια που σχετίζονται με το επίπεδο της Δημοκρατίας στο νοτιοσλαβικό κράτος, σε γενικές γραμμές.
Η αντίληψη αυτή από ό, τι φαίνεται έχει άλλο νόημα και άλλο περιεχόμενο για τους ηγέτες του κράτους των Σκοπίων.
Το ζήτημα της ονομασίας είναι αρκετά εμφανές, αν και σε αυτήν την περίπτωση, όπως τονίστηκε από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά δεν είναι το πιο σημαντικό.
Όσο για την αποχή μας,  είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τα Σκόπια, να υπογράψουν, τελικά, τη σύμβαση της καλής γειτονίας, κάτι το οποίο θα μας ικανοποιήσει πλήρως, ειδικά εάν το κράτος των Σκοπίων, πληροί όλα τα σημεία που έχουμε δηλώσει, και ότι, προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό εάν βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους μας ή όχι.
Παρατηρώ και σημειώνω ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς, τα βιβλία της ιστορίας πρέπει να αλλάξουν, υπό το πρίσμα της επιστημονικής αλήθειας και δεν πρέπει να περιέχουν ψευδείς παραστάσεις και κλισέ προπαγάνδας, όσον αφορά τη Βουλγαρία και το βουλγαρικό λαό.
Δεύτερη απαίτησή μας, είναι οι κοινές γιορτές στις ιστορικές ημερομηνίες, καθώς και στα γεγονότα και  τις ιστορικές προσωπικότητες, ως ένας τρόπος για να αποφευχθεί η σκληρή προσβολή κατά της βουλγαρικής αξιοπρέπειας.
Οι ηγέτες του εθνικού μας κινήματος, ξεδιάντροπα έχουν  ιδιοποιηθεί και παρουσιάζονται με μια ξένη εθνική συνείδηση που ποτέ δεν είχαν.
Πιστεύω ότι ένας τέλος στο Μακεδονισμό, θα έδινε τέλος σε και αυτές τις στρεβλώσεις.
Κάποιοι λένε, ότι θέλουν πάρα πολύ, από το κράτος των Σκοπίων, να σημάνει η ώρα του τέλους του Μακεδονισμού, που ήταν μια ξεδιάντροπη ιδέα της Κομιντέρν.
Τα Σκόπια τα ίδια, πρέπει να θέσουν ένα τέλος σε αυτήν την ιδέα και όχι να την διατηρούν.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου