Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ευθεία επίθεση Γκρούεφσκι σε Σαμαρά

Γκρούεφσκι στην εφημερίδα της Βιέννης ‘ Die Presse’: Ο Σαμαράς  τορπίλισε την προσέγγιση μας στην ΕΕ

 

Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα της Βιέννης, “Die Presse”, όπως δημοσιεύουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης (και αναμεταδίδονται στα Σκόπια) ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έπαιξε εθνικιστικό χαρτί και προσπάθησε να τορπιλίσει  την προσέγγιση του νοτιοσλαβικού κράτους –που επιδιώκει να έχει την ονομασία Μακεδονία- στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, όπως δημοσιεύεται στη σκοπιανή ‘24 Βέστι’ είπε:
«Είναι (ο Σαμαράς) ο δημιουργός των προβλημάτων. Από το 1991, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε θέσει επί τάπητος ότι δεν υπήρχε  καμία διαφωνία με το όνομα (Μακεδονία). Από τότε ο Σαμαράς όλη την καριέρα του την έχτισε επάνω σε μια εθνικιστική ρητορική με συγκρούσεις προς τα Σκόπα», είπε ο Γκρούεφσκι επικρίνοντας τον Έλληνα ομόλογό του στη συνέντευξη του στη βιεννέζικη «Die Presse».

 Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι ο Σαμαράς, ως Υπουργός Πολιτισμού το 2008, μιλώντας για την εθνική στρατηγική εξήγησε με έναν τρόπο που η Αθήνα οφείλει να αναβάλει την επίλυση  του προβλήματός με τα Σκόπια και να απορροφηθεί το κρατίδιο αυτό από τα γειτονικά κράτη.

Σήμερα, σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, ο Σαμαράς χρησιμοποιεί διαφορετικό λεξιλόγιο, αλλά οι απόψεις τους παραμένουν αμετάβλητες.
Ερωτηθείς, εάν αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός μέχρι ο Σαμαρά να είναι στην εξουσία (της Ελλάδας), ο Γκρούεφσκι στη συνέντευξή του, απάντησε ότι  η περίπτωση να αποδεχθούν τα Σκόπια όλες τις ελληνικές διεκδικήσεις, δεν αποτελούν συμβιβασμό.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου