Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σκοπιανοί και Βούλγαροι γιορτάζουν τα 120 χρόνια της ίδρυσης της ΕΜΕΟ- ВМРО

Η Βουλγαρία και το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων γιορτάζουν, η κάθε χώρα για λογαριασμό της, την ίδρυση της Εσωτερικής Μακεδονικής  Επαναστατικής Οργάνωσης- Вътрешна Македонска Революционна Организация (ВМРО).


Οι Βούλγαροι ισχυρίζονται ότι η ίδρυση της οργάνωσης, πριν από 120 χρόνια,  έγινε για την απελευθέρωση των Βουλγάρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ενώ, οι Σλάβοι των Σκοπίων διατείνονται ότι η ίδρυση της οργάνωσης έγινε για την απελευθέρωση των «Μακεδόνων».

Οι ιστορικές πηγές και οι πρωτεργάτες της οργάνωσης ομιλούν για την απελευθέρωση των Βουλγάρων της Μακεδονίας – τότε δεν υπήρχαν οι λεγόμενοι ‘Μακεδόνες’ των Σκοπίων.

Στα Σκόπια


Έτσι, «με φρέσκα λουλούδια και με την υψηλότερη τιμή το απόγευμα εμπρός από το μνημείο των ιδρυτών της ΕΜΕΟ, που σημειώνονται σήμερα 120 χρόνια από την ίδρυσή της, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφκσι και αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου καθώς και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων υποκλίθηκαν προς τιμή των «Μακεδόνων» επαναστατών, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Στη Βουλγαρία


«Πριν από 120 χρόνια, έξι νεαροί συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσουν έναν κίνημα για την απελευθέρωση των Βουλγάρων στη Μακεδονία και τη Θράκη. Με την πάροδο του χρόνου η Οργάνωση πήρε και άλλες ονομασίες, δημιουργήθηκαν διάφορα ρεύματα που εκδηλώθηκαν σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα. 
Ο σκοπός όμως δεν άλλαξε, ήταν ο αγώνας για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Η οργάνωση VMRO κατάφερε να συνδυάσει την εργασία του βουλγαρικού έθνους με τις ανθρώπινες αξίες. 
Η οργάνωση συνέχισε το έργο της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης με τους επαναστάτες της που έγιναν μέλος στο βουλγαρικό πάνθεον. Με όλα αυτά το ВМРО έγινε θρύλος», γράφει το σημερινό ομώνυμο κόμμα της Βουλγαρίας.


echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου