Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πρώην πρέσβης: Τα Σκόπια χρειάζονται ηγεσία ικανή να κάνει τολμηρά βήματα

Η Ένωση Σλαβικής Διασποράς στην Ουάσιγκτον διοργάνωσε φόρουμ με θέμα «10 χρόνια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ένας ανώτερος αναλυτής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες και  πρώην Πρεσβευτής της ΕΕ στα Σκόπια, Έρβαν Φουέρε, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη της Συνθήκης της Ένωσης το 2003: την κατάργηση του 


τείχους της Σένγκεν, που αναφέρεται στην ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς θεωρήσεις και συμβάσεις για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι το νοτιοσλαβικό κράτος είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία το 2005.

«Ο χάρτης της Ευρώπης δεν είναι πλήρης χωρίς την ενσωμάτωση των Βαλκανίων», πρόσθεσε ο Φουέρε στην Ουάσιγκτον. Τόνισε ότι η επόμενη χώρα για την ένταξη είναι η  Σερβία που θα αρχίσει διαπραγματεύσεις στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες.

Ο Φουέρε αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η ΕΕ αισθάνεται κόπωση της διεύρυνσης και ότι η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης είναι νεκρή.

Ο πρώην πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, δήλωσε ότι λυπάται για την FYROM για πρώτη φορά από το 2005 δεν συμμορφώνεται στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η FYROM έχει να κάνει αρκετό δρόμο για την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και το σεβασμό στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης καθώς και στη διαίρεση της πολιτικής εξουσίας, αποτέλεσμα αυτών είναι να παρουσιάζεται απουσία οποιασδήποτε δημόσιας συζήτησης για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με  τον Πρέσβη, νυν έμπειρος αναλυτής των Βρυξελλών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τον πολιτικό διάλογο και τη συναίνεση.

Ο Έρβαν Φούερε (φωτό), ο οποίος είπε ότι είναι φίλος του νοτιοσλαβικού κράτους, κατέστησε σαφές ότι η χώρα χρειάζεται  ηγεσία που θα μπορεί να αντιμετωπίσει κινδύνους και να λάβει τολμηρές αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

-
Κείμενο δημοσιευμένο στην εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων από τη «Φωνή της Αμερικής» στη νοτιοσλαβική γλώσσα.

echedoros-a.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου